Дървото е победител в националния конкурс "Дърво с корен"

500-годишен дъб от великотърновското Ново село ще представя България в конкурса "Европейско дърво на годината",пише БТА. Гласуването ще бъде открито от първи февруари. В състезанието участват дървета от 16 държави, за които ще се гласува до края на месеца на сайта https://www.treeoftheyear.org/vote.

10 вековни дървета се борят в конкурса „Дърво с корен”

Кметът на населеното място Христо Христов обясни, че дървото е победител в националния конкурс "Дърво с корен", организиран от фондация "ЕкоОбщност". Той припомни, че целта на европейския конкурс е да покаже дървета с интересна история, които са се превърнали в събирателен образ на местната общност. Христов подчерта, че е важна идеята как живата памет в лицето на едно дърво е способна да обедини хората.

Чинар от село Арчар представя България пред Европа

„Това дърво представлява една историческа ценност и ние трябва да го съхраним за бъдещите поколения”, посочи Димитър Пенчев, секретар на читалище "Наука - 1870". През последните години около дъба възпитаниците на Центъра за работа с деца и младежи в селото участват в уроци на открито и в празници, организирани от ръководителя на центъра Елиас Адамсън.