Предлагат отдаването на апартамента през Airbnb само ако половината съседи са съгласни

„Новото предложение е половината от реалните собственици в сградата да дадат своето разрешение, посредством писмен документ да бъде представено от собственика на един апартамент, който иска да го отдаде краткосрочно под наем, за да може да осъществява тази дейност. Това е изключително трудно. Знаем много добре, че дори събранията на етажната собственост се осъществява трудно”, обясни в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” икономистът Михаил Кръстев.

Наемодателите на обекти с до 20 стаи ще плащат патентен данък

„Тази форма на пряка демокрация на етажната собственост нарушава принципа на частната собственост и това, че всеки един собственик на апартамент би могъл да го отдава под наем", смята Кръстев.

"Airbnb услугите са отдаване под наем, а не предоставяне на хотелиерски услуги. Поради тази причина отпадна първоначалното намерение на законодателя да въведе регистрационен режим на тези апартаменти, така че те на практика да се превърнат в мини хотели", обясни той.

Всички места за настаняване ще бъдат вписани в туристически регистър

"Междувременно беше въведен патентен данък за тези услуги. По този начин наблюдаваме продължително действие на законодателя, което като че ли има за цел ограничаване на този вид бизнес, а не осветляването му. Всеки собственик на апартамент, който го предлага в Airbnb, плаща четири вида данък – имотен данък, такса смет, данък върху доходите си, а вече и патентен данък”. обясни Кръстев.

Последните предложения са внесени от група народни представители на ГЕРБ, а предишните са внесени от Менда Стоянова и Валери Симеонов.

Глоби за стаите под наем в онлайн платформите - какво ще се промени за туристите?

„Виждаме консенсус в управляващата коалиция по ограничаването на този бизнес без ясни мотиви. Това управляващо мнозинство се опълчва на един глобален феномен, какъвто е споделената икономика. Той се оценява на над 200 млр. долара. Ние искаме да се лишим от тези доходи", смята икономистът.

Апартаментите в София, предлагащи се в платформата Airbnb, са 14 000. Според Кръстев най-тежкия удар ще е върху туристическия сектор.