Когато е вдъхновена, прекачва часове зад бялото платно и статива

Тя е само на 16, казва се Айтен и никога не е посещавала курсове по иконография. В своята стая талантливото момиче се отдава на изкуството. Когато е вдъхновена, прекачва часове зад бялото платно и статива. Там се появяват и първите й икони.

"Имаше конкурс за празника Трифон Зарезан. Тогава имаше конкурс и предположих, че е много банално да рисувам чаша, вино и реших да нарисувам самия Трифон Зарезан, който се получи много хубаво", заяви Айтен Мехмедова.

Следващата – на Божията майка е подарена на училище в Хисаря. Днес тя е завършила и икона с Исус. Иконата прави впечатление на всички – както вкъщи, така и в училище. "Изключително добро качество и много финна маска на четката има. Много набито око. Много силно чувство за колорит и както знаете – това е духовността на един човек", каза преподавателят по изобразително изкуство Силвия Малинова.

САМОУК ТАЛАНТ: Дете на пет години владее пет езика

Енергията се вижда и от другите творби на Айтен, като например картината с Буда. "Мисля, че вярата и Бог е в нас и ние си го визуализираме, както ние искаме. Вярваме в това, както ние искаме, но Бог изповядва доброто и разделението е излишно", каза още Айтен.

Самоук иконописец дарява икона за благотворителна кауза

Въпреки че досега тя не е посещавала уроци по изобразителни изкуства, „пръст в рисуването й връзва“ нейната прабаба. "Винаги съм рисувала. Най-яркият ми спомен - като бяха на 2 години, прабаба ми с един химикал на едно листче ми показа как да рисувам момиченце", заяви Айтен.

Обича да рисува както с молива, така и с бои, но признава – увлича се по цветовете. Айтен е решена да продължи да се занимава с изкуство и да търси доброто, което да вгражда в образи.

Репортер: Деян Герговски