От сутринта пред паметника на Апостола на свободата в Карлово десетки граждани от цялата страна поднасяха венци и цветя

С тържествена заря в Карлово беше почетена паметта на Васил Левски. На 18-ти и 19-ти февруари България чества 147 години от смъртта на Васил Левски.

На малкия площад в Карлово,носещ името на националния герой Васил Левски живеят около 10 семейства. Бойка е една от тях. Винаги на този ден говори с вълнение, защото Левски се е превърнал в част от живота й.

147 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ: Юридически поглед към съдебния процес срещу Васил Левски

„Горда съм, че тук живея на площада и винаги, когато ме питат откъде сте, казвам живея на паметника точно на Левски. Като изляза навън от вкъщи веднага виждам Левски”, казва Бойка Минчева.

От сутринта пред паметника на Апостола на свободата в Карлово десетки граждани от цялата страна поднасяха венци и цветя.

Откриха паметник на Васил Левски в село Лиляче

„Левски е символ, Левски е икона не само за Карлово, той е икона за цяла България”, казва Илия Петков.

„Добър, смел и е гледал за народа. Дал си е животът, за да живеем сега ние българите свободно. Това е направил Левски. Ние се гордеем с него. Няма ги вече такива като Левски”, казва Марина Пискачева.

Образът на Левски и останалите национални герои са се превърнали в малък семеен бизнес за Мария. Днес ликът на Левски е върху тениски, ключодържатели, чаши и портрети. Колкото и странно да звучи сувенирите носят патриотизъм.

Започна изграждането на паметник на Васил Левски в Русе (ВИДЕО)

„Тениски с Левски се купуват най-много, защото хората искат просто да се вижда Левски, да носят духа и да разпространяват неговата идеология”, обяснява Мария Иванова.

Днес в магазина влязло дете, на което не достигнали стотинките, за да си купи сувенири.

„Случва се. Нямаме никакъв проблем.Подаряваме знаменца и магнитчета. Когато виждаш, че някой иска истински символи и се интересува от Левски от българското няма никакъв проблем за това”, казва Мария.

Какво пише в новооткритите архиви за живота и делото на Апостола? (ВИДЕО)

А тази вечер пред почетните роти на Карловския гарнизон с тържествен ритуал беше донесено знамето на Карловския революционен комитет.

Възпоменателната церемония за гибелта на Левски завърши със заря.