Как работят термокамерите и как се контролират пристигащите пътници?

Разтревожени зрители на NOVA сигнализираха, че на летището в София пристигащите пътници от страни с установена зараза от коронавирус не се проверяват за симптоми. Оказва се, че проверка за висока температура се прави от термокамера, която е поставена високо, за да не пречи на пътникопотока. Така повечето хора не я забелязват.

КОРОНАВИРУСЪТ ПО СВЕТА: Още държави регистрираха заразени

„Откакто Италия се включи в списъка на страните, в които има разпространение на Covid-19 броят на хората, които наблюдаваме нарасна значително. Това наложи и увеличаване на персонала, който работи в граничните медицински пунктове, както на летищата у нас, така и по сухопътните ни граници”, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Първи случай на коронавирус и в Швейцария

Д-р Кунчев каза, че на територията на летището в София са разположени две термокамери в двата терминала. Допълнително се оборудват и сухопътните граници. „Призовавам гражданите към търпимост и спокойствие, защото тези проверки понякога отнемат време, има леко забавяне, но това в никакъв случай не отнема повече от 10-15 мин. Камерата е разположена така, че да обхваща всички пътници, които чакат на паспортния контрол на влизане в страната”, каза той. 

184 души под карантина заради Covid-19 в Черна Гора

В случай, че някой пътник е с повишена температура, той се насочва към медицински пункт. „Там е направен изолатор с всичко необходимо, така че да ограничим контакта му с останалите. Хората, работещи в пункта, са със защитни облекла и при тях няма опасност от заразяване. Ако се установи, че пътникът е не само с висока температура, но и с други симптоми, той остава в изолатора. Прави му се епидемиологична анкета от къде идва, с кого е контактувал и колко време е бил там, за да можем да подготвим болния за транспортиране в инфекциозна клиника”, 

Как влияе коронавирусът в Европа на икономиката?

„До момента сме направили 39 проби на 32 лица. Към вчерашния ден всички проби на лица, които изследвахме за коронавирус, са отрицателни. Днес се очакват допълнителни проби от три места – Хасково, Варна и Пловдив”, обясни Кунчев. 

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК