Появиха се снимки на изпразнени рафтове по магазините

38-годишна жена и 10-годишният й син са първите заразени с коронавирус в Солун. Двамата са настанени в местна болница, а градът се настройва за справяне със заболяването. Хората се презапасяват с продукти, появиха се снимки на изпразнени рафтове по магазините. Повечето жители на града спазват препоръките да се избягват обществени места, но има и такива, за които това е просто поредният вирус.

Учени изследват как коронавирусът се е предал от животните на хората

Единици са хората с предпазни маски, а градският транспорт се ползва от стотици. Пред един от големите хранителни магазини екип на NOVA  среща Леонидас, според когото заплахата от коронавируса е преувеличена. „Не вярвам на всичко, което се казва, но трябва да си внимателен, защото не бива да се играе със здравето. Знам все пак, че има доста хора които са под наблюдение, но лекарите са много кадърни в Солун и затова не се притеснявам. Засега съм спокоен, защото много внимателно се съблюдават карантинните изисквания. Няма от какво да се страхувам”, каза той.

Не и според Ник. Екип на NOVA го среща на площад „Аристотел”. Младият фотограф отбелязва, че навън хората са много по-малко в сравнение с други дни. „Обикновено, тук има много хора, но сега след цялата тази истерия около вируса, хората предпочитат да си стоят вкъщи. Да, сега още няма много хора с маски, но ако дойдете тук след няколко дни, ще е много по-различно”, коментира той.

МЕРКИ И ПО ГРАНИЦАТА: Мерят температурата на влизащите от Гърция пътници

Умерените оптимисти са на мнение, че добрата лична хигиена спокойно може да победи вируса и истерията по него. „Това е само вирус като всеки друг, просто трябва да си поддържаш ръцете чисти и да не се събираш с много хора на едно място. Аз съм бременна. Какво? Да се затворя и да заживея като в балон ли?”, коментира тя.  

В заведенията има хора, но кафетата не се пръскат по шевовете. Магазините се радват на сериозни обороти. Най-много се продават спагети, мляко, захар, вода, а аптеките едва смогват с маски и антибактериални гелове.

Началното училище, в което учи болното от коронавирус 10-годишно дете ще бъде затворено в следващите две седмици. Момчето е син на първата жена, диагностицирана с болестта в Солун.

17 са вече починалите от коронавируса в Италия

В Атина също масово купуваха основни стоки в магазините вчера. „В Атина засега нещата са под контрол. Хората изглеждат спокойни, но някои от тях все пак не са. Правителството всеки ден дава информация какво да се прави. Мерките за справяне с евентуално настъпващата пандемия са засилени”, каза кореспондентът на NOVA Бойка Атанасова за „Здравей, България”.

„Всеки ден се изследват проби на хора, при които има съмнения за болестта. Снощи имаше информация за двама служители на гръцкия парламент, които в периода 15-17 февруари са посетили Северна Италия. Получили са 14-дневен отпуск”, посочи още тя.

Още по темата гледайте във видеото.

Вицепрезидентката на Иран е болна от коронавирус

Евакуираха 20 български ученици от Италия, няма потвърден случай на коронавируса у нас (ВИДЕО)

Макрон: Изправени сме пред криза и епидемия

Данните за коронавируса в Китай сочат положителна тенденция

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК