Британското общество на прага на Brexit и проблемите с мигрантите са основните теми в новия български игрален филм „Котка в стената“

Историята с развива в жилищен блок в югоизточен Лондон, раздиран от социално-икономически разделения и застрашен от всепоглъщащата стихия на градоустройството. Българката Ирина живее там с брат си и малкия си син. Асансьорът се е превърнал в тоалетна. Жители от различни националности обменят крясъци вместо любезности, а общинският ремонт е шокиращо скъп, но трябва да се заплати. В разгара на конфликта на една котка й писва от нажежената атмосфера и се барикадира в стената на блока, което кара обитателите да се обединят.

„Котка в стената” е новото премиерно кино заглавие тази седмица

„Световната преса реагира изключително добре. Местната критика смята, че филмът е постигнал една прекрасна автентичност, такава каквато британското кино трудно умее да постигне. Даваш си сметка, че колкото повече си потопен в историята, която искаш да разкажеш, и по-малко мислиш за резултата от труда си и за успеха, значи си поел по верния път. Ние сме малък екип. Работихме в голям стрес и с нисък бюджет. Затова се радваме много на постигнатото. „Котка в стената“ е своеобразен мост между Изтока и Запада“, разказва режисьорът на лентата Весела Казакова.

"КОТКА В СТЕНАТА": Най-новата българска копродукция вече е в кината

 „Котката е олицетворение на по-инстинктивното и дивото в нас. Тя ни учи да направим крачка назад, да се скрием за малко в стената, като нея, да отстъпим, да се смирим. Когато човек не се отъждествява с това къде живее, какво работи, а се отъждествява като човек, тогава би имал самочувствието да бъде гражданин на света, който приема останалите с открито сърце“, допълва актрисата, която играе главната роля във филма, Ирина Атанасова.

NOVA e медиен партньор на филма.