Главният държавен здравен инспектор каза, че заразените с Covid-19 у нас са около 110

Има още 2 или 3 потвърдени случая и така положителните проби за коронавирус у нас вече са около 110.  Това заяви в ефира на извънредното студио на NOVA за COVID-19 главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Тази информация дойде само час, след като от началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за NOVA, че заболелите са 107. 

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)

"Надяваме се, че и с промяната на времето, и с набирането на все повече хора в колектива, които имат имунитет, вирусът неминуемо ще започне да се самоограничава. Въпросът е кога ще стане това. Мисля, че 2,5 -3  месеца е разумен срок“, коментира д-р Кунчев.

А вирусът бил твърде нов, за да се дадат сигурни прогнози.

Кирил Домусчиев готов да дари животоспасяващо лекарство за COVID-19 на болните у нас

По думите на Кунчев до момента няма открито лекарство или ваксина за COVID-19. “Всъщност има съобщение на американски учени, че ваксина вече е създадена. Само че процесът на доказването й на различни модели и накрая на човек, и за ефективност и за безопасност, няма как да стане за по-малко от 4-5 месеца. Това е най-оптимистичния вариант. Реално в живота става за 1,5-2 години“, коментира главният здравен инспектор.

"Ние взехме най-доброто на базата на това, което видяхме в Китай", каза още Кунчев.  И препоръча на хората да гледат телевизия, да четат книги или да се запишат на онлайн курс, докато спазват препоръките на властите да стоят по домовете си.

Д-р Кунчев обясни, че резултатите от пробите за коронавирус излизат до 24 часа. Но ако има много такива за изследване, процесът отнема по-дълго време.

„Няма как да останат само тези три смъртни случая. Вирусът тепърва ще циркулира. Може би следващата стъпка ще е ограничаване на движението на възрастните хора“, обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО