Вижте какво разказа Алесандро Ромалиоли – инженер-механик в компания за иновации

В условията на разрастващата се зараза от коронавирус млади иноватори от Италия помогнаха на десетки да оцелеят, използвайки 3D принтери. Болница в бедстващия град Киари сигнализира, че нямат бройки от ключов компонент, за да работят респираторите им. През това време пациенти спешно се нуждаят от обдишване.

„С очите си видях лекари, които работят по 16-17 и дори по 20 часа. А моята работа сега е от вкъщи, на дивана ми. Тогава си казах: „Ти можеш ли да направиш нещо, за да им помогнеш?“. Разбира се, че такава е професията на лекарите, но това не е просто работа за тях. Отдали са се напълно. Стигат до ръба на силите си“, казва Алесандро Ромалиоли, инженер-механик в компания за иновации.

28-годишният Алесандро е съдружник в старт-ъп компания за иновации, в която работят само 14 души, всички на възраст под 36 години. Още преди седмици затварят, за да работят от вкъщи. Докато един ден не получават обаждане.

„Звъннаха ни от един местен вестник, защото са чули за бедата на малка болница и за това, че наистина имат спешна нужда от клапи. Те имат респиратори и маски за обдишване, но нямат компонента, който ги свързва. Казаха: „Можете ли да създадете клапи чрез 3D принтер? По този начин ще помогнете на много хора да дишат“. Ние отговорихме: „Не знаем, но ще опитаме“. Така отидохме в болницата и те ни дадоха от вече използваните клапи“, разказва Ромалиоли.

„Лекарите бяха изчерпали всички други варианти. Казаха: „Имаме пациенти, които се задушават и нашето решение сега е или да използваме 3D принтирани клапи, които не сме сигурни дали ще проработят, или да обречем хората на сигурна смърт. Какво мислите, че ще направим?“, разказва Алесандро.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП