Най-големите дарения направиха собствениците на Ювентус, както и Силвио Берлускони

Италианските футболни клубове, играчи и фенове обединиха сили, за да съберат милиони евро в подкрепа на здравната система на страната, която страда от пандемията от COVID-19, предаде БГНЕС.

Четвъртък беше един от най-тежките дни за Италия, след като броят на починалите от заразата надхвърли този в Китай – 3 405, най-много жертви на коронавируса в една страна. Държавата продължава да e под блокада, а правителството се опива да се справи с разпространението на вируса. Всички спортни събития в страната бяха отменени на 9 март. В Серия А броят на заразените достигна 13, след като тестовете на френския полузащитник на Ювентус Блез Матюиди и играча на Верона Матиа Дзакани се оказаха положителни. 

Даниеле Ругани е излекуван от коронавируса

Но серия от инициативи на клубове, играчи и собственици помогнаха в борбата срещу кризата, която нанася щети на всяко ниво в италианското общество. Рома осигури 8 000 чифта защитни ръкавици и 2 000 шишета с дезинфектант за ръце за църквите в столицата, където те ще бъдат предоставени на хората в най-голяма нужда, докато Интер дари 300 000 предпазни маски за здравния департамент. Играчите от първия отбор и персонала на „нерадзурите” дариха 500 000 евро, докато кампании на Рома, Милан, Ювентус и Фиорентина събраха над 420 000 евро.

Снимка: БГНЕС

Лацио помогна с инициатива за даряване на кръв. Отделно от клубовете, и играчи вече помогнаха в борбата срещу коронавируса. Нападателят на Милан Златан Ибрахимович стартира кампания „Да преборим вируса” в четвъртък, давайки първите 100 000 евро, като дотук са събрани 250 000 евро. Други, включително нападателят на СПАЛ Андреа Петаня, капитанът на Наполи Лоренцо Инсинье, нападателят на Торино Симоне Дзадза и крилото на Ювентус Федерико Бернардески, събраха повече от 430 000 евро помежду си. Бившият играч на Рома и национал на Италия Франческо Тоти дари 15 уреда за следенето на симптоми на болница в Рим.

Втори играч на Ювентус с положителна проба за коронавирус

Снимка: Getty Images

Най-големите приноси дойдоха от две от най-големите имена в страната. Бившият министър-председател Силвио Берлускони, собственик на третодивизионния Монца и бивш президент на Милан, дари 10 млн. за региона на Ломбардия във вторник за създаването на интензивно отделение с 400 легла. Семейство Аниели, собственици на Ювентус и Fiat Chrysler Group, дариха същото количество за подкрепа на здравната система, докато клубът обяви, че компания Exor е в процес на закупуването на 150 изкуствени респиратора за италианските болници. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП