През тях ще се пропускат само хора с уважителни причини

Точно една седмица след като България влезе в извънредно положение, властите практически затварят областните градове. От полунощ на всички входове и изходи на областни центрове ще има контролно-пропусквателни пунктове и ще се пропускат само хора с уважителни причини.

От утре се въвежда и свободен прозорец за пазаруване на възрастните хора - от 8:30 до 10:30 часа сутринта, като това важи за всички лица над 60 години. На останалите ще бъде забранено да влизат в хранителните магазини по това време.

Здравният министър Кирил Ананиев забрани всякакъв износ на хининови лекарства. А в зала „Арена Армеец” започна учение за изграждане на военно-полева болница.

В същото време - нови 17 положителни проби за коронавирус. Сред инфектираните области вече е и Добрич.  Но властите отчетоха и първи, напълно излекуван пациент!

Първи излекуван от коронавирус у нас (ВИДЕО)

От полунощ областните градове ще са на практика затворени и изолирани. На изходите ще има патрули на МВР.

„На входно-изходните пътища на областните центрове  ще има проверки за целта на пътуването”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Изключение ще се прави за хората с основателна причина да пътуват - болни, завръщащи се вкъщи и работещи извън областния град.

„Препоръката е в рамките на 2 дена всички, които работят извън града, да получат бележки от работодателя, за да ги пропускат пред КПП-тата. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване”, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

„Когато отива на работа, представя служебна бележка от работодател с часови граници и къде работи. За лечение – представят се медицински документ. Тези, които си отиват на адреса - да имат лична карта”, каза Кирил Ананиев.

Ще има гратисен период за набавяне на документите, обявиха още от Оперативния щаб.

„Който е възможно да си го осигури събота и неделя, няма да наказваме”, каза Ананиев.

Антималарийно лекарство има положителен ефект при пациенти с COVID-19 (ВИДЕО)

Вътре в градовете се затварят паркове, градинки и всяко открито място, където биха могли да се събират хора.

„В паркове, градини да минават полицаите, да предупреждават и да прибират хората”, каза премиерът Бойко Борисов.

„Ще позволим на собствениците на домашни любимци да влизат на обособени части, да не се струпват на групи, колкото да го разходи, без натрупване на хора”, каза Ананиев.

Възрастните хора над 60 години ще имат предимство в аптеки и магазини само сутрин от 8.30 до 10.30. В тези часове за останалите влизането там е забранено.

„Това е за тяхната безопасност, да не се срещат с младите, които могат да донеса вируса”, каза ген. Мутафчийски.

За въведените вече ограничения настояха още сутринта от Българския лекарски съюз.

„Нека не оставяме обществото да се самовъзпитава. Това е дълъг процес, а ние нямаме време за това”, каза д-р Асен Меджидиев.

За сдържаност по-рано през деня пък призова главен комисар Николай Николов.

„Трябва да имаме предвид, че това на практика е икономиката на България и не би следвало такива решения да се взимат бързо”, каза Николов.

Засега блокадата обхваща 28-те областни центрове. Ще е в сила няколко дни, докато от щаба преценят дали дава резултат. Ако това не се случи – следват още по-тежки рестрикции.

Репортери: Мариана Торманова, Ивета Шилигарова, Николай Василковски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП