Началникът на Националния оперативен щаб даде специално интервю за "Неделята на NOVA"

Общо 17 са случаите на коронавирус у нас днес. Този следобед са потвърдени още 2 проби. Това обяви в ефира на Неделята на NOVA ген. Венцислав Мутафчийски.

Единият от новопотвърдените е от Плевен, другия е в „Пирогов” и е в доста тежко състояние. Става въпрос за 67-годишен мъж.

Според математическия модел, който разработват от Оперативния щаб и БАН, прогнозата е за покачване на случаите на заразени с COVID-19.

Общо 186 са заразените с COVID-19 у нас

„В бъдещите дни бройката най-вероятно ще се удвои. Надяваме се с мерките да смалим тази ярост на епидемия”, каза ръководителят на Оперативния щаб.

По думите му в настоящата ситуация не бива да се прекалява с хоспитализирането на болните, защото това ще изтощи системата и няма да може да се помогне на тези, които наистина са застрашени от фатален край.

По-леките случаи се лекуват симптоматично и под карантина.

ЗА ПАНДЕМИЯТА ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Разказ на българин, бил под карантина в Ухан

Тези пациенти у нас, които бяха официално обявени за оздравели, са лекувани с антибиотици и никакви кортикостероиди.

В Щаба пък идвали непрекъснати дарения. Ген. Мутафчийски похвали хората, че са доста дисциплинирани и като цяло спазват мерките.

На въпрос за колажите с негови снимки, които се публикуват в социалните мрежи, шефът на ВМА призна, че искрено се забавлява с тях. И посочи като негов любим колажът с Валери Божинов, който се "оплаква", че не може да играе футбол заради мерките, а генералът му "отговаря": "Ти пък кога ли си могъл?".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП