Същевременно детското отделение на болницата, в която е настанено, се е опразнило

Родители на 4-годишно дете са особено притеснени, тъй като смятат, че детето им е със симптоми на коронавирус, а се лекува по обща симптоматика. Детето е настанено в болницата във Велико Търново.

За случая сигнализира бащата на детето в социалните мрежи. Георги Величков алармира, че детето е с двустранна пневмония, а състоянието му се влошава.

202 са случаите на коронавирус у нас

„В момента е на системи, вливат се 2 антибиотика, има течност в белия дроб”, обясни пред NOVA майката Мариета Томова. „Казано ми е, че тази течност в момента не се повлиява от антибиотиците. Имам притеснения, че това дете не се води, че е с коронавирус и се лекува за пневмония. Чудя се дали има друго лечение за коронавирус, което ние не прилагаме”, допълни майката.

„Това е някакво голямо надбягване с времето, защото детето не добре. Продължава да е с болки и затруднено дишане“, каза Георги Величков – баща на болното дете.

Проба за коронавирус е взета, но резултатите от теста все още не са излезли. Същевременно, по думите на майката, отделението, в което детето е настанено, се е опразнило.

Пред NOVA от болницата уточниха, че детето е консултирано от инфекционист и е взета проба за COVID-19. Назначено е антибиотично лечение и показателите на малкия пациент се проследяват в динамика. 

„Разбираеми са тревогите на майката. Ситуацията е овладяна, няма нищо тревожно засега в състоянието и лечението на детето”, заяви д-р Стефан Филчев, директор на областната болница във Велико Търново.

По думите му на детето са направени проби за грип А и Б, които са отрицателни. Взета му е проба за коронавирус. Ръководството на болница изтъкна и още факти, около приемането на детето, които отхвърляли вероятността за COVID–19.

„Майката е антиваксър. Детето не е ваксинирано с нито една ваксинация. Тя е против ваксинациите. При децата, които не са имунизирани, при тях тежко протича първата среща с бактериална инфекция. А е имало три дни 39 градуса температура. Къде бяхме тези 3 дни?“, коментира Стефан Филчев.

 

 

Той призова за повече отговорност при разпространението на информация. По думите му заради слуха, че това дете е с коронавирус, други шест деца са били взети от родителите си от отделението, без да са излекувани.

„Ако имаше и най-малкото съмнение за това дете, има отделение, което е обособено за лечение на средно тежките случаи на коронавирус”, обясни д-р Фелчев.

Днес, температурата на детето е спаднала и то се чувства по-добре. 

„Моята цел не е да всявам паника или напрежение в хората, но просто сме притеснени от времето“, каза бащата на болното дете Георги Величков.

Той вече изтри своя призив за помощ от профила си в социалните мрежи. 

 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП