По-строгите ограничения заради коронавируса променят коренно живота на местните жители

Момент, когато Европа отбелязва 25 години от шенгенското споразумение, мерките срещу разпространението на коронавируса са причина за излизането наяве на някои странности на континента. Такъв е случаят със селище на белгийско-нидерландската границата, части от което принадлежат на Белгия, а други на Нидерландия.

Какви мерки предприема Европа, за да се справи с кризата?

Десетилетия наред жителите на Барле Насау и Барле Хертог, както се нарича селището в двете страни, са живели свободно, без дори да забелязват условната държавна граница. По-строгите ограничения, въведени заради коронавируса в Белгия обаче, променят коренно живота на местните жители.

"В момента сме на холандска земя и това е важно. Виждате цяла редица от магазини: бутик, магазин за обувки, за цветя, туристическа агенция, магазин за мода. Всички тези нидерландски магазини щяха да са затворени в Белгия заради коронавируса. Но тук те са отворени. Живея на 50 м оттук и когато дойда нямам право да вляза, защото съм белгиец", разказа кметът на Барле Хертог Франс де Бонт.

Заразените с коронавирус в Нидерландия вече са близо 7500

Нидерландците могат все още да посещават всички видове магазини и търговски обекти, докато в белгийския Барле Хертог отворени са само магазините за хранителни стоки и аптеките.

Белгийското селище Барле Хертог е известно с изключително сложната си граница със съседната холандска община Барле Насау. Едната му част представлява белгийска територия, заобиколена отвсякъде от Нидерландия, а другата му част се намира на границата между двете държави.

Шенгенското споразумени влиза в сила на 26 март 1995 г. Първоначално с него се премахват границите между Франция, Германия, Белгия, Холандия, Люксембург, Испания и Португалия. През следващите месеци и години се присъединяват още страни и в момента негови членки са 26 страни, включително и Швейцария и Норвегия, които не са част от ЕС.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП