Селото чества 930-годишнината на местния храм

Жителите на пазарджишкото село Паталеница за първи път не се събраха за традиционните масови чевермета. Хората обаче не се лишиха от тях - просто ги направиха в домовете си. За разлика от други години обаче, селото днес изглеждаше пусто. 

Затворен остана дори и най-таченият от местните храм. Той остава празен за първи път. По принцип Гергьовден е най-големият празник в селото. Чества се с масово приготвяне на чевермета, но тази година той ще бъде отбелязан по различен начин. 

Тънкостите на чевермето за Гергьовден (ВИДЕО)

Който е идвал в Паталеница знае, че местните обичат да се веселят. Обичат и природата си, както и всичко местно. С гордост разказват легендата и  за вековния храм, останал затрупан стотици години.

Сега хората са горди и с радост отключват вратите на реставрираната светиня, която според документите гони хилядолетие. Именно тук отбелязват всичките си празници. Най-пълна е на Гергьовден, когато всички се завръщат за празника. Но не и тази година - масовите събития са отменени. Зад високите дувари на празнния храм обаче и днес се чува веселба.

Музиката оглася цялото село и стига до всички именници, които по традиция се черпят за Гергьовден. Тази година обаче всички празнуващи са останали по домовете си, тъй като най-голямата атракция на селото се оказва забранена. Масовите трапове с чевермета, на които се събират паталенци са празни. Верни на традицията хората запалиха жарта, но в домовете си вместо на улицата.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.