Отговаря метеорологът от университета в Оклахома Христо Чипилски

Има ли връзката между пандемията и климатичните промени? Отговори на този и много други въпроси даде метеорологът от университета в Оклахома - Христо Чипилски в интервю за „Неделята на NOVA".

- Вие сте научен асистент в Националния център по метеорология в САЩ, каква е ситуацията там в момента?

- В момента ситуацията при нас е, че всички работим от вкъщи, както е и в България. Взети бяха много превантивни мерки още от самото начало, когато хората разбраха, че сериозността на проблема е достатъчно голяма. В САЩ вече се забелязва спад в броя на новозаразените и в броя на смъртните случаи. Като че ли нещата тръгват в положителен аспект. Очаквам в близките седмици и месеци постепенно да започне отварянето на малките предприятия, на магазините, на спортните комплекси. Вижда се „светлина в тунела”, обясни той.

ПРОУЧВАНЕ: Топлото време ограничава коронавируса

- Смятате ли, че от гледна точка на САЩ мерките бяха взети твърде късно?

- Противоречиво е да кажем, че бяха въведени твърде късно, защото наистина много бързо вирусът зае такива граници, някак си не беше възможно да бъде овладян.

- По-трудно ли се контролира заразата в големите мегаполиси?

- Абсолютно, там и предаването на заразата е по-лесно. Аз не съм експерт по епидемиология, но когато има големи струпвания на хора, възможността за предаване на вируса е много по-голяма и най-важното, капацитетът на болничните отделения е малък. Поддържах връзка с моя колежка от Ню Йорк, която преподава в университет, и ми каза, че при тях ситуацията наистина е трагична. Виждат се болнични легла навън, през цялото време линейките са на пътя и на нея й се наложило да вземе решение и да се прибере обратно към България заради психологическия стрес.

- Имаше твърдения, че по-топлото време ще затрудни разпространението на заразата. Съгласен ли сте с тази теза?

- Не. Повишението на температурите и температури над определени прагови стойности няма да повлияят върху вируса. Това беше казано съвсем скоро в едно официално изявление от СЗО.

- Можем ли да наречем коронавируса сезонен вирус?

- В контекста на временните проблеми по-скоро не, защото ако той не се влияе от температурните промени и промените във влажността на въздуха , не е сезонна проява на времето, а по-скоро нещо, към което трябва да се обърнат много по-сериозно.

СЗО с препоръки за физическа активност по време на самоизолация

- Помогна ли коронавирусът за прочистване на природата?

- В държавите, които са най-засегнати – Италия, Испания и Франция, има съответно понижение на азотния диоксид в рамките на 45 до 50 процента. Това са наистина доста значителни показатели и със сигурност въздухът се е пречистил.

- В този ред на мисли можем ли да кажем, че пандемията от COVID-19 забави отрицателните климатични промени?

- Не толкова, защото намалението на замърсяването на въздуха са прекалено малки, за да окажат значително внимание върху климатичната система. Даже в някои мнения се чува така, че заради трудностите, пред които е изправена икономиката, много държави биха предпочели да се отдръпнат до известна степен от строгите мерки, които са взели за опазване на околната среда, за да могат да подпомогнат своите икономики. 

- Можем ли да кажем, че мръсният въздух ускорява разпространението на вируса?

- Има защо хората да повдигат този въпрос. Една от причините затова е, че преди няколко седмици излезе проучване, в което се говореше за това, че фините прахови частици, за които стана въпрос малко по-рано, имат способността и свойството коронавирусът да се отлага върху тях. Това беше доказано в лабораторни условия, където се оказа, че коронавирусът може да остане по повърхността на фините прахови частици до три и повече часа. Тези резултати са все още  на лабораторно ниво и трябва да бъдат доказани в реални условия.

- Глобалното затопляне ли е основната причина за появата на тези нови инфекциозни заболявания?

- Не до такава степен, по-скоро човешката дейност – бракониерството, нещата, за които се борим да намалеят до голяма степен. Глобалното може само да изостри някои от аспектите на заболяването, на разпространението на такива зарази.

- Какво би се случило с планетата ако изолацията продължи още година?

- По отношение на метеорологичните условия ще продължим да прочистваме. Нивата на всички тези замърсители, за които говорехме ще продължат да падат. По отношение на работата като, че ли хората свикнаха малко или много с този нов начин на живот.  Естествено психическото здраве е едно от нещата, които се коментират по медиите и има доста изказвания на специалисти. Това е едно от нещата, на които трябва да се набляга повече.

- Какво е вашето послание към българските зрители?

- Мисля, че всички, които излезем от тази пандемия, ще бъдем много по-сплотени, ще бъдем заедно повече време и ще преомислим нещата, които са важни – това са здравето, любовта, щастието. Това са нещата, на които аз искам да обърна внимание и мисля, че ще съумеем заедно като нация и изобщо като глобално общество да излезем  от тунела и да се изправим към една по-щастлива реалност.

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.