Премиерът изненадващо се появи в парламента, за да обсъди промяна в ДДС с ПГ на ГЕРБ и коалиционните партньори

Премиерът предложи цял пакет от нови мерки в кризата, включително намаляване на ДДС за заведения, обекти за обществено хранене и развлекателния сектор. Това се случи въпреки категоричното мнение на финансовия министър срещу промяна в данъците. Обяснението на Борисов - решението е политическо. 

Предлагат намаляване на ДДС за заведенията и развлекателния сектор

Обещанието пред ресторантьорите е ставката на данъка за тях да се намали от 20 на 9 процента. Първоначално в текста бяха включени и храни от първа необходимост, но в последствие това отпадна. Темата разбуни духовете и в парламента, където Бойко Борисов дойде извънредно, за да обясни новите мерки.

След дълги преговори с бранша стана ясно, че намаляване на данък добавена стойност, който не е променян от повече от 10 години, ще има за заведения, кафенета, ресторанти и клубове. Причината - те, също като хотелите, бяха затворени след решение на здравния министър и трябва да бъдат гледани под общ знаменател.  Решението дойде от премиера Бойко Борисов, който този път не послуша съвета нито на финансовия министър Владислав Горанов, нито на парламентарната си група.

Хората от първа линия в борбата с COVID-19 ще получат туристически ваучери

Тази сутрин Борисов се срещна с представители на бизнеса. Първоначалната информация беше, че намаление на данъците ще получат както ресторантьорите, така и ще има диференцирано ДДС за храните от първа необходимост. А мярката трябваше да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Минути по-късно решението беше променено след консултация с финансовото министерство - храните отпаднаха, срокът също.

Премиерът съобщи, че финансовият министър Владислав Горанов е бил твърдо против промяната.

"Горанов е категорично против, политическо е решението. Менда Стоянова счита, че това е груба грешка. Считам, че това е шанс за осветляване на бранша, за да започнат да плащат заплатите и осигуровките на цената, на която са", обясни Борисов.

Обмислят намаляване на ДДС и за книгите (ВИДЕО)

Коалиционните партньори подкрепиха решението.

"Ако тази мярка не даде този ефект, който очакваме, тя може да бъде премахната. Това е временна мярка", обяви председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Доволни от решението, представителите на бранша обещаха да плащат повече данъци и поеха ангажимент за осветляване на сектора. А според икономистите, промяната ще повлияе положително. Откога мярката ще влезе в сила, ще стане ясно на 13 май. Идеята на министър-председателя е това да се случи най-скоро.

Освен по-ниското ДДС за заведенията и развлекателния бизнес,  Борисов представи и още мерки за справяне с икономическата криза - от туризма до цената на книгите.

След мерките срещу разпространението на заразата, сега държавата излиза с мерки срещу разпространението на финансовата криза . Медици и полицаи ще летуват на нашето море с ваучери. Още едно решение, насочено към туризма, този път с цел да доведем повече хора на почивка у нас по въздух. Държавата ще субсидира чартърни полети, за да идват повече чужди туристи. Идеята е да се покрият 30% от разходите и така цената на билетите да бъде по-ниска.

Разрешиха сватбите на открито

Парите трябва да отидат към чартърните полети, а те да доведат туристи.  Туристическият бранш обаче иска подкрепа за всички полети. Родното Черноморие ще се пълни и с ваучери, предоставени за тези, които се борят c COVID-19 на първа линия. Лекари и полицаи ще летуват на морето за сметка на държавата, но при условие.

"Тези ваучери да бъдат използвани за запълване на държавните бази и, едва след като се запълнят, те ще могат да бъдат използвани в хотели и в места за настаняване, съгласно наредбата за категоризацията на туристически обекти", обясни Валери Симеонов.

 

 

А книгоиздателите получиха подранил подарък за 24 май. След ДДС на ресторантите, пада и ДДС на книгите. От бранша чакат това решение с години. За разлика от намаляването на ДДС при заведенията, за книгите по-ниският данък ще остане постоянен. Очаква се подробностите как и кога ще се реализират мерките да станат ясни до дни.

Всичко това измести дневния ред в Народното събрание. Там депутатите се събраха извънредно, за да гласуват правилата, по които ще живеем след утрешния ден.

Репортери: Ивелина Николова, Ивелина Драгнева, Ивета Шилигарова, Марияна Торманова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.