Самият Кадиров никога не е наричал блокираните профили негови

Социалната мрежа Instagram блокира страниците, на които се е появявал чеченския президент Рамзан Кадиров. Директор на местна телевизия твърди, че шефът на Чечения няма нищо общо с блокираните акаунти.

В допълнение към изтриването на акаунта на самия Кадиров, социалната мрежа затвори достъпа до няколко страници наведнъж, на които са се появявали публикации от негово име.

Според РИА Новости компанията Facebook, която е собственик на Instagram, обяснява решението си с факта, че действа в рамките на американското законодателство за санкции и непрекъснато предприема мерки за изпълнение на задълженията си за съобразяване със законите.

Достъпът до страниците на депутата от Държавната дума Адам Делимханов, председателят на чеченския парламент Магомед Даудов и вицепремиера на правителството на Чечения Абузайд Висмурадов също беше затворен. Длъжностните лица са най-близките съратници на Рамзан Кадиров.

Самият Кадиров никога не е наричал блокираните днес страници негови. Директорът на ЧГТРК „Грозный“ Ахмед Дудаев заяви, че страниците, които бяха затворени днес, не принадлежат и никога не са принадлежали на Рамзан Кадиров.

Според директора на чеченската телевизия акаунтът kadyrov_95, който е последван от почти 3 милиона души, е собственост на фондация "Ахмат Кадиров" и няма нищо общо с ръководителя на Чечня. "Тази страница е собственост на фондацията. На сайта им е посочен този акаунт. От името на тази фондация изпратиха заявление за одобрение - синя отметка. Популяризираха тази страница за своя сметка", казва Дудаев.

Вторият от затворените акаунти, za_kadyrov_95, който имаше близо 600 хиляди абонати, според Дудаев, е ръководен от служител на ЧТТРК на име Ламберт. "Всички филми с участието на главата на Чечня се стичат към нашия канал. За нашите главни редактори, по-специално за онлайн редактора Ламберт, не беше трудно да качат тези видеоклипове и да поддържат страницата. Той се е заразил с коронавирус и седи вкъщи ", казва Дудаев пред BBC.