Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова

Няма да се затварят хотели, в които е установен случай на заразен с COVID-19 турист. В такива ситуации действа алгоритъм, утвърден и с РЗИ в страната, за изолиране на болните в отделна стая. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш, с кмета на града Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, представители на контролните институции.

При какви мерки за безопасност хотелите ще приемат гости?

Министър Ангелкова посочи, че всички указания, оповестени от министерството са към днешна дата и в зависимост от решенията на европейските институции и на ситуацията с епидемичната обстановка у нас, могат да бъдат променени. А те предвиждат създаване на условия за физическа дистанция от минимум метър и половина между хората; осигуряване на дезинфектанти в различни помещения, но най-вече на входовете, зоната на рецепцията и при асансьорите. Сервирането на храна на гостите ще може да става само в откритите части на хотелските ресторанти и в заведенията. Допустимо е ползването на бюфет, но само ако храната е зад прозрачна преграда и се обслужва от служител с маска и ръкавици. Разрешава се и ползването на басейни, включително минерални, но не и спа съоръжения.

От днес отварят хотелите и местата за настаняване (ВИДЕО)

Минимум с 50% ще бъдат намалени цените на чадъри и шезлонги по плажовете. Някои от концесионерите уверяват, че ще предоставят плажните принадлежности за безплатно ползване.

Министър Англекова потвърди, че вече текат разговори със съседни държави за това по какви правила да може да се пътува през граница.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.