Разстоянието между посетителите остава

У нас заведенията приемат клиенти и на закрито от днес. Мерките се разхлабват, но при строго спазване на хигиенните изисквания.

Близо месец, след като отвориха заведенията на открито, още една глътка въздух за бранша след застоя - вече обектите могат да посрещат клиенти и в закритите пространства. Всичко това обаче със спазване на строги правила -  необходимото разстояние между масите, не повече от 4-ма души на маса, дезинфектанти, и персонал с предпазна маска или шлем. 

Отменят карантината на част от хората, пристигнали у нас от ЕС, Сърбия и Северна Македония

„Имахме доста хора на обяд, но не е както е обичайно, много голяма част работят от вкъщи, други имат още доста страхове”, казва собственикът на заведение в София Стоил Лилков.

На вратата на заведението му има надпис с молба да дезинфекцираме ръцете си при влизане и излизане. А вътре масите са свободни през една, за да се спазва разстояние от метър и половина. Вентилационната система работи само със свеж въздух. При капацитет от 70 души в закритата част на това заведение сега ще могат да посрещат не повече от 40. Заради кризата се е наложило да освободи 2 души от персонала, останалите е ползвал мярката 60 на 40.

„При разходи за осигуровки от 8000 лева за месец, ние получихме по 60 на 40 - 6 000, в което трябва да има включени и заплати. В последните 2 месеца работихме на загуба и то сериозна”, казва още Лилков.

В заведението само персоналът трябва да бъде с предпазни средства. От Министерството на туризма уверяват, че клиентите няма да бъдат глобявани за липса на маска на закрито.

Как ресторантите ще си върнат клиентите?

„Маските не са задължителни за клиентите в заведението, нито пък местата за хранене, заведенията за хранене и развлечение, както ги наричаме, са длъжни да снабдяват клиентите с маски”, каза министър Ангелкова.

От сдружението на заведенията искат допустимия брой клиенти  на една маса да бъде увеличен поне на 6 души. Настояват и за отваряне и дискотеките. Искат  и мярката 60 на 40 да продължи по-дълго, за да стъпят на краката си.

„В нашия бранш големият проблем идва тепърва. Сега идват последиците от икономическата криза, която ще ни се отрази много тежко, дори това прословуто ДДС няма да ни помогне кой знае колко”, казва Емил Коларов.

Заради пандемията от коронаворус тази година собственици на обекти за релакс отбелязват значително закъснение на старта на сезона и сега подготовката за отваряне тече с пълна сила. И се надяват да посрещнат първите си  клиенти в средата на юни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.