В проверката участват експерти на ДНСК и Община Созопол

Проверка на плажа Алепу. Институциите разследват дали наистина има строеж на хотелска част на 500 метра от едноименния резерват.

Проверяващите от Община Созопол, РДНСК и строителния надзор на обекта  установиха, че няма никакви нарушения при строежа на плажа в Алепу. Те установиха още, че това не е хотел, а брегоукрепително съоръжение. То е изградено в съответствие със строителните разрешения, издадени от Община Созопол през 2018 година.

„Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда със строеж. Това е укрепително съоръжение. Единствено стоманено-бетонна конструкция. Така е отразено в проекта. Обемите не представляват стаи”, каза Милен Ненчев от РДНСК – Бургас.

Собственици на ресторант в Созопол строят незаконна постройка върху скалите

 

 

„Няма разминаване от това, което е издадено от 2018 година и това, което е направено”, заяви инж. Иванка Хльостарова от Община Созопол.

„Това е само една сурова стоманено-бетонна конструкция, която играе единствено укрепителна роля на този етап”, каза Калоян Костов от строителния надзор.

Втората част от съоръжението ще започне да се изгражда едва след като „Геозащита” направи експертна оценка на брегоукрепителното съоръжение.

Припомняме, че в началото на януари  миналата година общината беше спряла строежа за една седмица по настояване на началника на държавния строителен контрол. Тогава беше извършена проверка заради публикации в социалните мрежи. Не бяха открити нарушения.

Тогава стана ясно, че строежът ще бъде извършен на два етапа. Първият ще е брегоукрепване на свлачището, което съществува от повече от 40 години и може да повлече към морето съществуващия път към вилното селище. Вторият етап трябва да е изграждането на хотелска част. В началото на годината след публикуване на снимки на бетоновози в социалните мрежи беше направена нова проверка, която не установи нарушения.

Спешна проверка на ДНСК на плаж край Созопол

Представител на фирмата – собственик на терена обясни пред NOVA, че се спазва строителното разрешение и към момента строителни дейности не се извършват. Дори уточниха, че са поставили чадъри на плажната ивица, които ще се използват безплатно.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.