ДНСК ще проверява строежа на брегоукрепителното съоръжение

Нова проверка на плаж Алепу. ДНСК инспектира документите и строителството в защитената територия по искане на премиера Бойко Борисов. Резултатите трябва да бъдат предоставени на Върховната административна прокуратура. Обектът на плажа няма да бъде пуснат, ако се окаже, че не е брегоукрепително съоръжение.

Екоактивисти протестират срещу строежа на плаж Алепу (ВИДЕО)

Ръководството на Държавния строителен контрол проверява строителните разрешения издадени от Община Созопол и проектни задания на обекта, който трябва да бъде реализиран в два етапа. Първият- изграждането на брегоукрепително съоръжение е завършен, а вторият - строеж на вилно селище е спрян от февруари месец миналата година.

 

 

Държавният строителен контрол в рамките на няколко дни ще провери всички документи, свързани със строежа, който предизвиква обществено недоволство от началото на миналата година.  

„Ние констатирахме, че няма отклонения от изграденото брегозащитно съоръжение, което в момента е реализирано.Това е една конструкция, скелетна конструкция. Това е преценка на проектанта-конструктор как ще изгради брегозащитното съоръжение. Мога само да успокоя вашата аудитория, че това, което се реализира като строеж, е в синхрон с одобрените строителни  книжа”, заяви инженер Иван Несторов, началник на ДНСК.

 

Проверката на техническата документация показвала, че това не са хотелски стаи, а само конструкция, която имала ролята да укрепи брега. В момента от „Геозащита” извършвали проверка дали съоръжението изпълнява целите си.

В разрешението на строежа има и хотелска част като втори етап, която трябва да покрие финансовите разходи по брегоукрепването, обявиха още в края на януари миналата година от фирмата инвеститор.

Вторият етап обаче, според ДНСК, не е започнал да се строи, тъй като работата е спряна с тяхна заповед от февруари 2019 г. Проверката установила, че заповедта се спазва. Обособените кубове в строежа не били хотелски стаи.

„Те са празни конструкции. Съответният конструктор така е преценил,че трябва да изглежда това брегоукпрепително съоръжение. Ваканционното селище стъпаловидно трябва да закрие със съответната конструкция тези празни пространство. Единственото, което е реализирано в момента, това са едни асансьорни шахти, които ще обслужват всичките тези нива, които са от Кота нула, т.е. от морския бряг до височината на земната повърхност, където се намира сегашният път. Те също играят конструктивна роля, тъй като това са едни конструктивни шайби”, обясни инж. Иван Несторов.

Резултатите от проверката ще бъдат предоставени на Върховната админстиративна прокуратура.

Реализацията на втория етап от проекта - изграждането на вилно селище, ще започне най-рано през есента, при условие, че прокуратурата не открие нарушения, а мониторингът на „Геозащита” покаже,че брегоукрепителното съоръжение изпълнява задачата си.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.