В страната повече от месец няма новорегистрирани случаи на коронаворус

В Тайван повече от месец няма новорегистрирани случаи на коронаворус. Там още от края на февруари  всички деца ходят на детска градина и училище с маски. Виктория Бояджиева се срещна с една от учителките там, която разказа как страната се справя с епидемията.

Тайван е само на крачка от Китай, но въпреки това по време на пандемията са регистрирани само 7 смъртни случая от общо 441 заразени. Страната служи за световен пример в борбата с COVI- 19.

„Според мен най-важната предпоставка за успешната борба в Азия като цяло и по-специално в Япония и Тайван е, че ние просто носим маски. Независимо дали става дума просто за настинка, грип, дори да не е коронавирус. Тук не беше необходимо правителството да ни казва да го правим. При нас стана автоматично. Същото беше и с изолацията”, разказа Хсуан Хуанг, учител в основно училище.

Детските градини и училищата на практика не са затваряли. Вместо това удължиха зимната ваканция с две седмици и на 25 февруари децата отново прекрачиха училищния праг – това е само един месец след обявяването на първия инфектиран в страната. И завариха коренно различна обстановка.

В някои училища и детски градини между децата се слагат пластмасови прегради. Тинг – Хсуан Хуанг е учителка, но в нейното училище са избрали друга тактика.

„Само ги молим да слагат маски. През март и април обръщахме особено внимание на това. В някои градове са слагат такива бариери и се използват, докато децата се хранят. При нас има забрана децата да говорят по време на обяд. Ако искат да кажат нещо, вдигат ръце. Аз слагам маската си и тогава може да ми каже от какво има нужда.  При нас случаят е особен, уникален, защото в нашата държава не е имало забрана децата да ходят на училище”, разказа учителката.

Учителите преподават с маски, а дезинфекция на пода и чиновете се прави по 4 пъти на ден. В някои училища дори избират отговорници сред децата, които се грижат за дезинфекцията в съответния ден. Зад тази дисциплина стои търпение и многократни обяснения от учителите.

„Използваме много учебници с картинки, както и образователни видеоклипове, за да им покажем какво се случва в обществото и в света по подходящ за тях начин. Те знаят, че положението е извънредно. Учим ги, че тези училищни правила са необходими, за да се опазят те самите, но и семейството им – мама, татко, баба”, разказа учителката.

За да мотивират децата да си мият ръцете през определен интервал, им пускат песен.

Идеята е да приемат правилата като игри, а не като задължения. Според тайванската учителка, ако третираме децата като възрастни, те ще действат като възрастни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.