Това потвърдиха от РЗИ пред NOVA

Няма нови случаи на заразени с COVID-19 в Самоков. Това потвърдиха от РЗИ пред NOVA. Така случаите там остават 10 – 8 от местната болница и 2 контактни лица.

Петима от заразените са преместени в столичната болница „Света Анна”. Един от тях е в тежко състояние. Той е приет в реанимация заради придружаващи заболявания.

В Самоков проверките на хора, които са под карантина, продължават.

41 нови случая на коронавирус у нас

„В Самоков взехме 50 проби, в Сърница  - близо 100, в Сливен също правим масов скрининг на граждани, които са минали през отделението, в което има заразени медици и работещите в болницата”, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за NOVA.

Запитан дали ще се наложи тогава тотална карантина въвеждане на КПП-та, той отговори: „Не, не мисля. Ние сме установили какви са огнищата, те и в Сърница, и в Самоков са донякъде семейни, макар че в Самоков нещата тръгват от вътрешното отделение на болницата. Може да ограничим огнищата”, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за NOVA.

„Хората трябва да са внимателни, да не бързат с махането на предпазните средства – особено маските. Трябва да мислим в позитивна светлина как да си връщаме живота, който обичаме”, посочи д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър и директор на СБАЛ по онкология в София.

Две нови огнища на коронавирус у нас (ОБЗОР)

„Вчера сме взели PCR тестове на всички контактни лица. Днес очакваме резултатите. Направени са 32 теста. Досега нямаме резултат някой от тях да е положителен. Работи се бързо и експедитивно”, посочи Георги Николчов от РЗИ-Самоков.

От болницата потвърдиха, че мерките за безопасност остават засилени. Оттам се надяват към края на другата седмица да могат да възобновят изписването на пациенти при отрицателен тест за коронавирус.

От Община Самоков планират да започнат наново дезинфекция на улиците в града.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК