Държавите на Стария континент премахват редица ограничения до края на месеца

Eвропа се събужда след 3-месечната криза с коронавируса, която дори не беше сънувала. Границите на Стария континент се отварят, а животът поема глътка въздух с надежда.

След 15 юни много от страните в ЕС ще премахнат ограниченията за своите вътрешни граници, а останалите държави ще направят това до края на месеца.

Италия е нетърпелива да посреща туристи. Въпреки че пострада най-тежко от коронавируса, страната отвори границите си на 3 юни и възобнови част от въздушния си транспорт.

И макар призивите на държавите да са насочени към подкрепа на местния туризъм, много хора ще изберат почивка зад граница в по-слабо засегнати от вируса дестинации. А оферти не липсват. Гърция ще лекува безплатно всеки, дал положителна проба за COVID-19 на нейна територия, а Кипър ще връща парите за ваканцията на заразените с коронавирус в страната.

Испания пък ще изчака с отварянето на границите си до 1 юли.

С 90 милиона посетители годишно, Франция е най-посещаваната страна в света. А регистрираните загуби в туризма до момента надхвърлят 40 млрд. евро.

Проблематичните по време на кризата сeзонни работници, които Франция върна на България, вече са на френска територия. Този път пристигнали в страната с автомобили. Заради огромната нужда от служители в селското стопанство, френското правителство улесни процедурата по пътуването на сезонни работници.

Международният транспорт е една от дейностите, която се запази и по време на кризата, макар и не на пълни обороти. Камионите с продукти от първа необходимост се движеха из Европа, по при строги санитарни мерки и повече почивки. От този месец, с отварянето на повече предприятия и търговски обекти, европейският транспорт преминава на по висока скорост.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Петя Желева

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.