Момчетата се удавиха в неделя

Засилени мерки за сигурност ще бъдат въведени на моста в Бургас, за да се предотвратят скоковете от него. До мерките се стигна, след като в неделя две деца се удавиха след скок във водата заради облог от 20 лева.

Табелите, забраняващи скоковете в морето от моста в Бургас, не стряскат търсещите висок адреналин. Не ги спирали и високите глоби.

„Глобата е до 2000 лева. Мога да ви кажа,че 90 % от санкциите, които сме наложили през последните години са на деца, които са непълнолетни”, каза Веселин Василев от Община Бургас.

Две деца се удавиха след скок от моста в Морската градина на Бургас, трето е спасено (ВИДЕО+СНИМКИ)

Непълнолетен е и младежът, който вчера се удави, след като се обзаложил със свой приятел,че ще скочи в морето от втория етаж на кулата. Не се съобразил с мъртвото вълнение, нито с разликата в температурата на въздуха и водата.

„Около 20 минути се гмурках да намеря детето. Вълните бяха огромни, а видимостта слаба”, обясни спасителят Веселин Илиев. 

Морското дъно край Символа на Бургас също криело много опасности.

„Всяка година имаме инциденти на това място. Опасностите са много. Отдолу има плочи, арматури. Освен това, водата още е студена, а температурите навън са по-високи. Когато тялото е нагрято и се скочи в студена вода, се пукат капиляри”, каза в ефира на „Здравей, България” Васил Алексиев от Водно спасяване, БЧК-Бургас. Той призова хората да се пазят и да не използват съоръжението за скокове.

Ден след инцидента, от общината ще предприемат нови мерки, освен патрулиращите велосипедни двойки.

„Ами за начало от днес може би ще поставим един пост,съвместен със спасители, полиция, жандармерия и община”, поясни Василев.

Щял да се обсъжда и вариант да се изградят предпазни съоръженията, които да направят невъзможно скачането в морето.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.