Това заяви самият той в Пловдив

Удължаване на извънредната обстановка с още един месец или поне до края на този - това предложи днес главният държавен здравен инспектор на посещение в Пловдив. Мотивите за това идвали от усложнената ситуация в няколко общини, а не заради втора вълна на COVID-19.

Евентуално удължаване на извънредната обстановка обаче не означава блокиране на населени места, поясни Ангел Кунчев, нито връщане на част от вече отпадналите мерки - като например носене на маски и на открито.

Със запазването на досегашните мерки се цели да не се допуска разрастване на епидемията и поява на нови огнища.

Ще бъде ли поставен Доспат под карантина?

Според главния  държавен здравен инспектор извънредната епидемична обстановка трябва да остане, тъй като ако тя бъде премахната няма да има основание за налагане на граничните мерки. И увери, че ако това се случи няма да бъдат въвеждани нови ограничения. 

А карантината за влизащите от 8 европейски страни да бъде удължена - като в списъка се добавят още две държави. Те са Северна Македония и Босна и Херцеговина. Според него все още не е ясно от къде е пламнала заразата в цеха в Доспат, където работят около 250 души.

НОВО ОГНИЩЕ НА COVID-19: 51 положителни проби в Доспат

Кметът на Сърница Неби Бозов отрече жени от града да са прикривали симптомите си. А градоначалникът на Доспат Елин Радев засега не предвижда затваряне на населеното място. Задължителното носене на маски там ще остане още една седмица. По-рано той каза пред медиите, че е чувал за практика между служителките в цеха да пият по едно хапче аналгин преди работа. 

А според един от членовете на бившия Медицински съвет, сформиран от правителството - доц. Атанас Мангъров, не трябва да се допуска дълго задържане на ограниченията. Хората трябвало да се научат да живеят нормално - въпреки вируса.

"Този вирус, ако не изчезне, както ни се иска, ние така или иначе трябва да живеем с него още много дълго време, докато поне 70/100 от нас не го изкарат. Ако ние действаме по този начин, по-добре въобще да спрем да живеем, да отидем някъде да се обесим и да се свърши с цялата тази работа", каза доц. Мангъров.

А появата на новите огнища, според специалиста по инфекциозни болести, се дължала на повечето направени тестове в тези райони. "Ако ние в страната си дадем труда да изследваме и други места, като нищо ще се окаже, че има много други огнища, които просто не сме установили, защото не сме отишли да ги изследваме там", добавя той.

Според други лекари част от мерките - особено в болници и поликлиники, трябва да останат в сила и след 15-ти юни - като зелени коридори, пропускателен режим за пациентите и мерене на температурата на входа.

„Така че да не се допускат хора, които са заразни да са в контакт с останалите пациенти. Запазването на тези мерки ще ни даде възможност да продължим да работим”, каза д-р Гергана Николова.

След 15-ти юни трябва да останат да действат само социално-икономическите мерки в помощ на хората и бизнеса. А здравните - като носене на маска на закрито - да станат препоръчителни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.