Темата коментират Росен Рапчев и Владимир Тодоров

Mоже ли да тръгнем за плаж в Гърция и да се върнем без кола в София? При кои неплатени глоби ще ни връщат на границата, ще ни взимат книжките, а автомобилите ще се спират от движение? И ще има ли опашки? Темата разпали дискусии през последните два дни. А на граничен пункт „Калотина” мярката работи пробно от няколко дни.

НОВИ ПРАВИЛА НА ГРАНИЦАТА: Ще ни връщат ли за неплатени фишове и актове?

„На пунктовете, където ще се извършват такива контроли, системата ще е автоматизирана. С проверка на личната карта през четец тя ще покаже има ли нарушение или не. С връчването на санкциите започва административно-наказателният процес. Гражданите могат да си проверяват предварително дали имат санкции и глоби и да си ги заплатят”, обясни Росен Рапчев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата”.

От понеделник: Няма да можем да напускаме страната, ако не сме си платили глобите към КАТ

Той подчерта, че е грешно да се смята, че границите са затворени за лица с неплатени глоби. Единственият вариант да не се премине границата е, ако лицето е водач, не си е заплатило глобите в срок и не желае да я заплати на границата.

„За пътниците в автобус не е проблем да преминат границата, ако имат неплатени глоби. Ключово е да не са шофьори”, добави Рапчев.

Спират на границите всички с неплатени фишове и актове

„Смятам, че няма нарушаване на гражданските права. По-скоро ще имаме забавяне. Ако през годините бяхме направили така, че полицейските коли имат постерминали, или ако системите на всички държавни институции бяха свързани, нямаше да се стигне до тези крайни мерки да проверяваме хиляди коли”, смята председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров .

Вторият проблем, който от Асоциацията виждат, е със санкционирането на чужденците, тъй като няма единна система. Рапчев го опроверга, подчертавайки, че системите на границата ще важат и за чужденци.

Целия разговор гледайте във видеото