Според него силата на епидемията вече не е така силна и болниците са укрепени достатъчно

Премиерът Борисов е категоричен – въпреки, че броят на болните се покачва, до края на юни няма да се затваря нищо, а напротив - мерките ще се разхлабят още . „Но срещу глупостта не можем да направим нищо - когато знаеш, че си заразен и ходиш, подлагаш на риск големи групи хора. Виждате, че където има клъстери, налагаме дисциплина. В шуменското село Изгрев просто такава нямаше", коментира той.

Според премиера епидемията вече не е толкова силна и болниците имат готовност да посрещнат пациенти. А фактът, че все повече от случаите минават в по-лека форма е очаквано и има своето научно обяснение, категорични са медиците. „Това е естествения ход на вирусните инфекции…обаче има и позитивен елемент – че както очаквахме, е в интерес на вируса да става по-малко агресивен. Цинично казано, тези, които ни убиват, не се разпространяват. Тоест по естествен  начин остават по-малко агресивните мутации”, коментира проф. Иво Петров.

Нови 93 случая на коронавируса у нас, заразените надхвърлиха 3 хиляди

Именно по-лекото изкарване за вируса пък направи хората безотговорни, категорични са лекарите в село Изгрев, което също се оказа огнище на заразата. „Не спазват абсолютно бих казал никакви мерки, за това, което непрекъснато си говорим. Не приемат нещата сериозно. Приемат коронавирус за нещо преувеличено”, каза д-р Абдел Бари Жебрил, личен лекар селото.

11 са новите случая на коронавирус  в Шуменско. 6 от тях са в поставеното под 14-дневна карантина село Изгрев, а останалите от съседни две населени места. Общо заразените с Covid-19 в Шуменско от началото на епидемията до днес са 41. „Напрежение няма, животът продължава, хората са спокойни. Моите впечатления – и аз обикалям, следим за спазването на ограниченията на кризисния щаб", каза кметът Ерджан Тефик.

Пропускателният режим в село Изгрев ще е в сила до 25 юни, а тестването на хората продължава. А общо в страната - най-много нови заразени днес има в София, Сливен и Кърджали. За още 14 положителни проби информираха от РЗИ-Пазарджик. 13 от тях са в Сърница. Всички положителни проби там са на контактни на вече болни пациенти,

Шефът на Агенция „Митници” - Георги Костов също е дал положителна проба за коронавирус. Били са му направени три PCR-теста. Но пробите на останалите служители в Агенцията са отрицателни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.