Финансовият експерт коментира закупуването от държавата на акции на ПИБ

„Според мен предприетите действия от страна на държавата са правилни. Хубаво е, когато тя ясно изразява позицията си в подкрепа на банковата система". Това заяви в студиото на "Здравей, България" финансовият експерт Емил Хърсев.

Европейската централна банка изпитва съмнения за необходимост от образуване на допълнителни буфери. „Това, което се изисква, го имаш, но не е зле да имаш още повече. Почти няма германска банка, която да няма препоръки да увеличи капитала си и да образува нови буфери. Това е практика за цялата еврозона”, казва Хърсев.

„Акциите, които дъжавата закупи от ПИБ, биха могли да бъдат и продадени с печалба за държавата. Това е гарантирано, защото винаги се правят споразумения за обратност. Това е същият модел за справяне с кризата, който Германия приложи преди 8 години. Там нещата се случиха отново с държавни средства от Банката за развитие”, казва специалистът. И допълва, че това тя да има задачата да помага само на малкия и среден бизнес, е погрешно. „Тя трябва да управлява ресурсите, с които България разполага. Те не са само за малките, но и за големите предприятия и финансовия сектор”, обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото