За последното денонощие в града има 25 нови заразени

Едноседмична карантина за квартал „Седми” в Самоков. Причината – зачестилите случаи на новозаразени с коронавирус.

В квартала има засилено полицейско присъствие. Предприети са и строги мерки за ограничаване на заразата. От началото на извънредното положение досега на мястото са регистирани 80 случая на COVID-19.

Квартал в Перущица под блокада заради случаи на коронавирус

„За последното денонощие има 25 заразени, доказани са с PCR тестове. Около 70% от тях са от кв. „Седми”, останалите са от други части на града. Това са семейни огнища. Повечето хора са на домашно лечение. Изолирани са. Тези, които имат клинична картина, са настанени в болница”, обясни Георги Николчев, инспектор от РЗИ – София в ефира на „Здравей, България”.

Той допълни, че общината е извършила няколко пъти тотална дезинфекция на квартала. С новите мерки се прави такава само в огнищата, като целта е да се ограничи разпространението на заразата.

132 са новите случаи на коронавируса у нас, още 6 са починали

 

 

А хората от квартала са притеснени и съдействат на здравните власти. По думите на Георги Николчев, ако случаите на коронавирус в квартал „Седми” продължават да се увеличават, мерките ще бъдат затегнати. Към момента жителите му трябва задължително да носят маски на открити и закрити места и да спазват дистанция от 2 метра.

„Вчера има съставени актове за нарушения. Издадени са и предписания. Ограничени са мероприятията, на които се събират много хора, като абитуриентските балове, рождени дни, годежи и други”, обясни кметът на града Владимир Георгиев.

Според него предприетите мерки са адекватни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.