Коментар на зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е един от основните инструменти за подпомагане в условията на коронавируса. Това каза в ефира на "Здравей, България” зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Чрез тази програма успяхме да мобилизираме много бързо ресурс, насочен към подкрепа на няколко важни теми, свързани с пандемията. Около 320 млн. лева са средствата в подкрепа на 140 хиляди души. Първите мерки бяха в помощ на здравната система – лекари, медицински сестри, служители на здравните инспекции и всички други, които свършиха наистина много сериозна работа”, поясни Русинова. 

Тя добави, че предстоящата подкрепа ще бъде насочена към бизнеса и хората изгубили, работата си по време на епидемията.

 

 

„Мярката 60/40 се оказа един много добър инструмент. Благодарение на нея сме задържали ръста на безработицата около 5%. Малко над 96 млн. са средствата, които са изплатени към фирмите до този момент. 36% са към област София, а на второ място е Бургас. Това са големите градове, където много хора загубиха работата си”, казва Русинова.

Според нея е важно мярката да продължи да работи. България води преговори с Европейската комисия, за да може тя да бъде удължена с още 3 месеца. Обмисля се и облекчаване на условията и разширяване на секторите.

Кметът на Сунгурларе: Обстановката в общината е спокойна

„Туристическият и транспортният сектор са тези, които бяха засегнати от кризата най-сериозно. Именно за тях сме разработили допълнително нова програма, като към мярката „60/40” на всяко едно заето лице в тези сектори да може да се изплати компенсация от 290 лв. към фирмата. Условието е тя да има 20% намаление на приходите спрямо същия период миналата година. За новите фирми ще се гледа периодът преди пандемията”, обясни Русинова.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК