Оказва се, че заповедта на здравния министър често не се спазва

Заради увеличения брой болни от коронавирус се засилва и контролът в градския транспорт. Екипите на Общинска полиция ще  проверяват за носенето на маски. Поводът за това е, че заповедта не се спазва. 

Маските отново са задължителни на закрито (ЗАПОВЕД)

През изминалата седмица са направени над 700 проверки, съставени са 16 акта и десетки предупредителни протоколи.

Във вторник проверката е още по-засилена - 6 екипа на общинска полиция, заедно с контрольорите следят спазват ли се разпоредбите за безопасност. А глобите не са никак ниски - от 300 до 1 000 лева. 

 

 

Още в първите минути на проверката от екип на NOVA е "уловен" пътник, возещ се без защитна маска в автобуса. Мъжът беше свален на спирката, а полицаи му съставиха акт. Всички, освен шофьорите, са задължени да покриват носа и устата си с маска, шал или шлем.  Пътниците нямат право и да са в близък контакт с шофьора. 

 

"Предимно се пишат протоколи, но през изминалата седмица са глобени 16 души за липса на маски. Това продължава и тази седмица с удвоен брой контрольори и служители на Общинска полиция”, обясни директорът на „Градска мобилност” Димитър Дилчев.

 

А в метрото пътниците трябва да са с маски не само във влаковете, но и по пътя си до излизане от подлезите. Нещо, което много граждани не спазваха в сутрешните часове. 

 

 

В платената зона на метрото, където служителите следят, всички хора са с маски. При необходимост служителите на реда съставят и актове”, заяви инж. Ангел Джоргов, член на Съвета на директорите в „Метрополитен”. Той отправи молба към гражданите да не сват маските си, докато не излязат от подлеза.

Влаковете се дезинфекцират на всяко връщане в депото, а станциите - по 4-ри пъти на ден. А в пост във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова написа, че глобите за неносене на маска в градския транспорт трябва да бъдат намалени. 

"Личното ми мнение е, че глобата за неносене на маска в градския транспорт и на закрити публични места трябва да бъда намалена, което ще направи налагането й по-масово и безкомпромисно.", заяви Фандъкова.

А за да могат всички пътници да се сдобиват по-лесно с билет, продажбата им ще започне и в тото пунктовете и пощите. Докато това стане, билети ще се продават и от контрольорите.

Репортери: Ивета Шилигарова, Ивомира Пехливанова, Румен Бахов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК