Той ще отговаря и за подбуждане на обществото към извършване на престъпление

Внесен е обвинителен акт срещу бивш столичен общински съветник, нарушил правила и мерки, издадени против разпространяването на заразителна болест и подбуждане на обществото към извършване на престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Задържаха финансиста Владимир Каролев за нарушаване на карантината

Владимир Каролев ще отговаря за това, че на 22.03.2020 г. предприел пътуване от София към Разлог, по време на пандемия и извънредно положение, свързани със смъртни случаи, става ясно от съобщението на прокуратурата. Пътуването не било неотложно -съгласно заповед на министъра на здравеопазването по това време през КПП-тата се пропускат хора само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес.

Каролев: Полицаите се държаха добре с мен

Едновременно с това Каролев явно подбуждал обществото към извършване на престъпление, като публикувал в страница в социална мрежа информация за това как избрал от къде да напусне София, начина на преминаване през КПП и демонстративно изразил пренебрежителното си отношение към въведените противоепидемични мерки. На 23.03.2020г. в публикация в социална мрежа Каролев описателно посочил разходките между Разлог и Банско и указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването, пише още в съобщението на прокуратурата.

2 обвинения и 50 000 лв. гаранция за Каролев

По случая било образувано досъдебно производство, като спрямо Каролев е взета мярка за неотклонение парична гаранция" в размер на 50 000 лева. Предстои делото срещу обвиняемия да продължи в съда.

"СРП информирала медиите, че били внесли обвинителен акт в съда срещу мен. Нито аз, нито моя адвокат сме информирани за това действие на СРП. Нито СРП допусна свидетели, които ясно и еднозначно биха посочили защо съм бил в Разлог.
Както многократно съм казвал :
1. Не съм нарушавал карантина - такова обвинение имаше към мен от СРП изпратено до медиите, ПРЕДИ да ми бъде предявено обвинение, но после СРП си промени мнението. Явно са разбрали, че няма как да съм бил в карантина след като съм се върнал от Лондон на 11 март, а карантините бяха въведени за Великобритания след 18 март.
2. Абсолютно законно съм преминал през две КПП-та където полицаи са ме проверили и пуснали да продължа по пътя си. Ако не съм имал право да премина, полицаите щяха да ме върнат.
3. Не съм давал никакви съвети как да се нарушават мерки, нито съм
“подбуждал обществото към извършване на престъпление”. Аз си мислих, че престъпления се извършват от хора, а то можело обществото да прави престъпления.
4. Не съм “указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването.”, а описах във фейсбук какви документи са необходими, за да се премине през КПП.
5. Не съм “описателно посочил разходките между гр. Разлог и гр. Банско” тъй като не съм правил такива разходки. Град Банско тогава беше под карантина. А разходка в околностите на град Разлог никога не е била забранявана.

Накратко, някой прокурор от СРП чете законите и наредбите, както дяволът чете евангелието. Идва време да се ходи на съд. Вече хейтърите спокойно може да ме наричат “подсъдимия Каролев”, написа Каролев във Facebook.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.