Близки на задържания за тероризъм отричат той да е бил радикализиран

Тази седмица обичайните политически битки бяха изместени от страховито подозрение за подготвяна терористична атака от от български гражданин зад граница. След контратерористичната операция на ДАНС и ГДБОП беше задържано 21-а годишно момче от Бургас. По подозрения на прокуратурата Мохамед е бил вербуван от баща си, който е сириец и двамата заедно са участвали в бойни операции на територията на Сирия. В Бургас познават момчето като шампион по борба. Главният прокурор Иван Гешев обясни, че темата е чувствителна за обществото. 

САМО ПРЕД NOVA: Говори майката на мъжа, обвинен в тероризъм

Освен терористичния акт на летището в Сарафово, когато бе намесено името на хизбула, за тероризъм у нас се заговори и при продължителните дела срещу Ахмед Муса от Пазарджик. Преди година 16-годишен ученик от Пловдив бе свързван с "Ислямска държава". Случаят с Мохамед е различен, тъй като сега не се касае за тероризъм на територията на страната

Мохамед и майка му са се установили в дома на леля му в Бургас. От там на 1 юли момчето е изведено при акция на ГДБОП, задействана след дълго разследване. 21-годишния Мохамед и майка му Анелия се прибират от Турция преди 15 дни. Живеят там повече от година, не са работили, издържал ги е обвиненият за ръководител на групировка баща на Мохамед. Според Анелия обаче мъжът й работи като граничар. Не уточнява кой му плаща. Прибират се у нас с нагласа да се установят в Бургас отново, да работят, да си наемат квартира. Настаняват се в дома на сестра й. Анелия още е в шок от зрелищния арест на сина й, от обиските, иззетите телефони, компютри и разпити.

Оставиха за постоянно в ареста обвинения в тероризъм Мохамед (ВИДЕО)

„Ако бяхме такива терористи, каквито ни изкарват по медиите, трябваше да ни хванат още на границата. Нямаше да пристигнем, да си дадем адреса, на който живеем”, смята Анелия.

Тя вече знае, че Мохамед е имал няколко профила в социалните мрежи, виждала е снимките и познава ситуацията в град Алепу отблизо. Разказа, че са в България именно заради тежката военна обстановка и отрече всякакво участие на Мохамед във военни действия и радикални групи.

„ Това са пълни измислици. Позивни снимки, за да се покаже пред приятели, аз също съм виждала тези снимки и много пъти съм му казала: „Недей, да не видят приятелите. Недей, така медиите, социалните мрежи ще го разберат по друг начин”. В моя телефон също има много снимки. Ако има нещо, аз щях да ги изтрия тези снимки. Те просто са един спомен. Как може баща му да го вербува, той дори не искаше тези снимки. Колко пъти му се караше да не се снима”, споделя майката на Мохамед.

Мохамед не крие липсата и обичта към баща си. Младият мъж отраснал без него се отдава на класическата борба, а треньора си Николай Дачев приема и обиква като втори баща. Наставникът също бе шокиран от новините.

„Цяла вечер не съм мигнал, не мога да го повярвам това нещо. Убеден съм, че Мохамед няма нищо общо с такива терористични обвинения. Много трудолюбив. При него имаше едно такова чувство за отговорност. Той винаги искаше да научи повече и повече”, споделя треньорът на момчето.

 Лелята на обвинения за тероризъм: Разбиха ни вратата, насочиха оръжие срещу нас

Шокирани от събитията са и съучениците на Мохамед и много от приятелите му, някои от които са разпитвани от разследващите. Никое от момчетата не е чувало Мохамед да има участие в групировка. Знаят обаче за тежката обстановка, в която е принуден да живее баща му. Шокирана бе и класната ръководителка на Мохамед, от спортоното училище, според която подобни настроения не е имало и е нямало как да бъдат скрити през годините.

Лелята на обвинения за тероризъм: Разбиха ни вратата, насочиха оръжие срещу нас

„ Шокирана съм, защото никога, по никакъв начин не съм го предполагала и точно за него. По мое мнение  като характер е доста благ, въпреки спорта, въпреки хъса. Това не ми се връзва с останалите неща”, заяви учителката.

Мохамед Абдулкадер всъщност е първият шампион на новооснования преди няколко години клуб по класическа борба „Бургас”. Прекарва безброй часове в залата. Носител е на шампионските титли на България в три различни категории, а според специалистите е имал големи шансове за отличия от международни турнири и шампионати. Спира с тренировките, за да отиде в Сирия. Среща се с баща си и в Турция.

Задържаният за тероризъм участвал в джихадистки групировки в Сирия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„ Ние отидохме в Турция с намерението да се виждаме с бащата, който идваше в седмицата веднъж при нас, за по няколко часа. Спеше при нас, питаше искаме ли нещо, не искаме ли и си тръгваше. Но никога не е искал синът му да участва в някакви действия. Той самият ни предложи да тръгнем за България. Иди се запиши, за да учиш за полицай. Това бяха думите на баща му. Никога баща му не е искал детето да живее в Сирия или аз и да гледаме този ужас. Просто бяхме принудени да седим няколко години там”, разказва Анелия.

Бащата на Мохамед е 51-годишният Ахмет Алджамо Абдулкадер, който е със сирийско-туркменски произход. В Сирия живее с първата си съпруга и много деца, но не прекъсва връзката с Анелия, която му ражда син. Българката приема исляма още преди 20 години, говори свободно арабски, трудно пише и чете. Продължава да е в добри отношения с Ахмет, който през всички тези години я издържа финансово.

Анелия разказва още, че Ахмет и близките му единствено са отбранявали семействата си, досущ като партизански отряди. След засилените бомбардировки, са напуснали селото край Алепу, в което живеят, за да се спасят. Тя признава че бащата на момчето е бил член на джихадистката групировка „Султан Мурад”.

Арест в Бургас за тероризъм (ВИДЕО+СНИМКА)

Арабската общност у нас не познава Ахмет Алджамо. Сирийците в България считат, че страната ни е спокойно място за живот и не е предпочитана за терористични групировки. Вярват и, че войната в родината им е към своя край.

Мохамед Абдулкадер бе оставен в ареста и очаква процеса срещу него да започне. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 108а – за участие на български граждани в терористично престъпление зад граница. Ако вината му бъде доказана, той може да получи 10 години затвор.

Репортер: Елена Танева