Това потвърди главният прокурор Иван Гешев

Mащабна акция в Бургас по разследване за тероризъм. над 10 души са задържани рано тази сутрин в морския град. Сред тях е и 20-годишен българин от сириийски произход.Той вече е с повдигнато обвинение за тероризъм.  Разследването се води от специализираната прокуратура.

Арестуваният е Мехмед Абдулкадер – шампион, бивш състезател по борба от клуб „Бургас”. Той е и бивш възпитаник на Спортното училище в морския град. През последните две години младият мъж е бил в Сирия при баща си. Върнал се е в България преди дни. По информация на източници на NOVA той е бил под карантина 12 дни.

 

По наши данни Мохамед е бил изведен от апартамента , в който живее рано тази сутрин. Съседи разказват,че в апартамента живеят две жени и Мохамед, всички от сирийски произход.

От полицията в Бургас отказаха коментар, въпреки,че през целия ден пред сградата имаше струпване на цивилни. „Единственото, което мога да кажа е, че информация ще бъде дадена в утрешния ден от специализираната прокуратура и става въпрос за дело по глава първа от НК, касаещо тероризъм. Това е чувствителна тема, така че колегите от специализираната прокуратура ще преценят каква, до колко и дали ще уведомят българските граждани чрез вас, медиите за конкретния случай”, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Служебният защитник на Мохамед Веселина Василева разказва,че от всичките разпитани 15 младежи, единствено на него е повдигнато обвинение. „В периода от 2017 до настоящия момент,че участва в действия, които биха могли да провокират,страх и смут в населението,включително и срещу друга държава.Действията биха могли да причинят убийства и тежки телесни повреди”, поясни адвокат Василева.

 

 

Тя обясни, че все още не са й предоставени материалите по делото и не може да конкретизира какви точно са доказателствата. „Единственото нещо, което той ми сподели  е това,че би могло това да е иницирано от момента, в който е публикувал снимка във Facebook с оръжие. Това е било преди много години,когато е посетил  баща си в Сирия. Самото момче беше шокирано от самото обвинение”, уточни защитникът,

Шокиран е и Николай Дачев, който бил треньор на Мохамед до преди 2 години. „Не знам за какво става въпрос, направо съм потресен от цялата история. Мога да кажа, че той беше и си е едно много добро, възпитано момче. Никога не е предявявал такива наклонности, в които сега е обвинен. Три пъти е шампион на България по класическа борба. Всяка година е медалист от републикански скромно, възпитано, уважително момче”, коментира Дачев.

 

 

В момента Мохамед е с мярка задържане за 72 часа. В петък се очаква Специализираната прокуратура да поиска постоянни яму арест. Очаква се в сряда оттам да оповестят подробности по днешната акция.

Репортер: Цеца Алексова