Според магистратите има риск той да се укрие или да извърши ново престъпление

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста 20-годишния Мохамед Абдулкадер, който беше обвинен в тероризъм. Според прокуратурата има доказателства, че задържаният в Бургас е участвал в бойни действия. 

Мотивите на Специализирания съд са, че обвиняемият Абдулкадер има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЗАДЪРЖАНИЯ ТУК

Според прокуратурата събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е бил част от редиците на различни джихадистки терористични групировки.

В свидетелски показания Адулкадер е разказал, че е участвал в такива групировки и е показал снимки и клипове на които е с оръжие и в униформа. Баща му бил лидер на групировката „Султан Мурад" и го е вербувал.

По време на заседанието стана ясно и за таен профил на Абдулкадер с името Мохамед джихадиста. Знае арабски и учи турски език. 

Прокуратурата поиска мярката да се гледа при закрити врата, защото могат да бъдат коментирани факти и обстоятелства, свързани с националната сигурност, а съдът уважи това искане. Според адвоката на обвиняемия нито един от свидетелите не бил коментирал обвиняемият да е участвал в каквито и да е военни действия. 

Лелята на обвинения за тероризъм: Разбиха ни вратата, насочиха оръжие срещу нас

Той заяви, че нито един от свидетели не е коментирал, че обвиняемият е участвал в каквито е и да е военни действия.

„Със съда четохме различни дела. Нито един от тези свидетели не е коментирал да знае Мохамед да е участвал в каквито е и да е било военни действия и въобще да е бил част от някаква групировка”, заяви Ивайло Найденов - адвокат на Мохамед Абдулкадер.

„Двама казват, че е агресивен. Агресията се изразява в това, че е присъствал в едно сбиване преди 5 години, където му е счупено ченето. Това му е агресията. За този таен профил аз не знам”, посочи той. И допълни: „В тези показания не намерих той да се е похвалил на някой, че е участвал в някаква групировка. Никъде не се казва баща му да е бил ръководител, а иначе да е работил на митницата”.

Решението на съда може да бъде обжалвано, а следващото заседание е на 9-ти юли. Ако обвинението бъде доказано Абдулкадер го очаква лишаване от свобода до 10 години.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.