Преди това лидерът на БСП направи изявление

Нови вътрешнопартийни спорове се разгоряха в редиците на левицата. На фона на антиправителствените протести БСП спори за това какви действия трябва да предприеме партията и каква е официалната й позиция.

В неделя представители на опозицията в БСП проведоха Национален съвет, на който лидерът не присъства. Тя предпочете да остане в кабинета си, както и много нейни съпартийци. Социалистите се събраха малко след като Нинова направи изявление в неделя сутринта.

През седмицата те набраха 72 подписа с настояване да се проведе заседание на Националния съвет на БСП. Въпреки отказа на лидерката си да свика органа, заседанието протече с мотива, че се състои по уставен ред.

Нинова: Трябва да се сложи край на настоящия модел на управление (ВИДЕО)

На влизане несъгласните с Нинова коментираха, че изглеждат като пришити на протестите, а на тях виждат хора, протестирали и срещу БСП преди години.

Нинова обаче изпрати прессъобщение до медиите, в което се казва, че днес пленум няма, а има сбирка по интереси.

Вижте цялото прессъобщение:

На основание чл. 32, ал. 8 от Устава на БСП. 72 членове на НС, между които Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Георги Гергов, Кирил Добрев, Красимир Янков, Калоян Паргов, Весела Лечева, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов, свикаха пленум на "Позитано"20 с първоначален дневен ред:

1. Приемане на Годишен финансов отчет на БСП за 2019 г. Структура, щат и бюджет на НС на БСП.

2. Политическа декларация "За единство и идейна същност на БСП, за необходимостта от реална управленска алтернатива на ГЕРБ!(тезиси)

3. Промени в състава на Централна комисия по избор на председател.

4. Обсъждане на начина на формулиране на решенията на НС на БСП от 13.06.2020 г. и изпълнението им, както и подготовката на "вот на недоверие" към Правителството.

5. Утвърждаване на списък с председатели и Общински организации на БСП с численост под 150, имащи право на повече от два мандата според Устава на партията.

6. Разни.

За заседанието се регистрираха 72 души от 185. Не е събран необходимият кворум от 93 души и заседанието е нелегитимно, пояснява Нинова. Потърсена от журналисти за коментар ще участва ли в заседанието Корнелия Нинова заяви: "Намирам се в кабинета си на Позитано. Чакам другарите да съберат кворум, за да се включа в заседанието. Такъв не се събра, но използвам случая да заявя:

Държавата е в институционална криза. Хората са по улиците на страната в желание за промяна. Да се занимаваме с вътрешно-партийни въпроси днес е безотговорно към народа и държавата.

Само преди месец предложих на същите другари всенародна подписка за вот на недоверие и организиране на протести. Те отхвърлиха това предложение и направиха друго- да се състои национална кръгла маса с ГЕРБ.

Днес свикват пленум на Националния съвет без да имат необходимия кворум. Днес пленум няма. Има сбирка по интереси. Тази сбирка е нелегитимна и не може да взима решение. Показателно е, че на нея е допусната да излъчва проправителствената агенция ПИК.

Обръщам се към членовете на партията: недопустимо е в такава криза в държавата да се предизвиква криза в партията с подмяна на легитимните колективни органи на БСП.

Целта е ясна.

Не допускайте личните, корпоративни, обслужващи модела на управление интереси да превземат партията. Днес сме призвани да спасяваме България от този модел на управление. Знам, че сте почтени хора, отдадени на каузата.

Бъдете здрави, силни и мъдри, бъдете сред хората, бъдете техният глас, завършва Нинова. 

По-рано през деня Нинова обяви, че БСП ще иска вот на недоверие и призова хората да останат на площада. Оказа се, че и опозицията в партията иска същото. Но Нинова обяви другарите си в опозиция, че искали да работят с ГЕРБ.

От БСП не очакват ДПС да ги подкрепят във вота на недоверие. От Изпълнителното бюро на партията не планират да се прави легитимно заседание преди внасянето на вота. Левицата ще пренесе събора на Бузлуджа пред Министерския съвет. Очаква се в понеделник да стане ясна и датата на червения митинг.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.