Третото издание идва с нови маршрути и нова категория “Колеги”

Третото издание на единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер - “По стъпките на Алеко с приятел” ще се проведе на 3 октомври. Записването вече е отворено за двете досегашни категории “Семейство” и “Приятели”, както и за новосъздадената – “Колеги”. Инициативата се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк Витоша, Фондация „София – европейска столица на спорта”.

Тази година състезанието се провежда по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а времето за изминаване – около 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а времето – около 9 часа. По двете трасета са предвидени контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за сигурност спрямо актуалната ситуация с COVID-19.

ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Къщите за гости стават все по-привлекателни

“Въпреки че състезателният елемент е налице и с всяко следващо издание конкуренцията между отборите е все по-сериозна, основната цел на “По стъпките на Алеко с приятел” е по-различна – да окуражим хора на различна възраст, с различен профил, подготовка и физически възможности да усетят радостта от срещата с природата на Витоша. Освен това отборният елемент насърчава хората да прекарат повече време с близките си и да развият екипния дух, обясни Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”.

Онлайн регистрацията е отворена, като за състезанието могат да се запишат отбори  от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от трите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а непълнолетни се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация.

Пътешествията на Николай Дойнов (ГАЛЕРИЯ)

На база опита от предходните две издания именно, за да насърчат участието на хора от различни възрастови групи и с различна подготовка, организаторите определят двете трасета. Участието на отбори на работещи от различни компании пък води до създаването на новата категория “Колеги”.

“Това е една добра възможност за компаниите да насърчат служителите си да се движат, да бъдат на чист въздух и да заздравят връзките си като екип. Така нашето състезание е един от най-здравословните и ефективни тиймбилдинги и се надяваме бизнесът да насърчи своите отбори да се включат”, категоричен е Димо Христов.

И тази година традиционно част от средствата събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза – “Един различен ден за хората с увреждания”, в който те ще направят разходка с всъдеходи до водопада Скаловитец в Рила.

За състезанието “По стъпките на Алеко”

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в двете му издания до момента са участвали над 600 човека.

В Пампорово откриха летния сезон

Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София - Европейска столица на спорта”.

Още информация можете да намерите на www.postupkitenaaleko.com

За организаторите на “По стъпките на Алеко с приятел”

Tуристическо дружество Боерица, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и организира стотици специални събития за деца и възрстни, както и за хора в неравностойно положение. ТД “Боерица” е отличено с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.