Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване

Бизнесменът Атанас Бобоков окончателно остава в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд. Според магистратите има опасност той да извърши ново престъпление, но не и да се укрие.

Отложиха заседанието по мярката за неотклонение на Атанас Бобоков

Преди дни Апелативният спецсъд отложи заседанието по мярката за неотклонение на Бобоков с мотив, че не е готова съдебно-медицинската експертиза за актуалното му здравословно състояние. Днес вещите лица се произнесоха – бизнесменът може да бъде лекуван в условията на затворническата болница. Не това обаче се оказа основният мотив на магистратите. Според тях организираната престъпна група, в която той е участвал, е действала твърде дълго – от 2014 година.  И тъй като в нея са включени и длъжностни лица, то обществената опасност от деянията им е изключително висока.

Над 20 тома вече са материалите по делото  срещу братя Бобокови, което стана известно като "Аферата с италианския боклук". Според адвоката на обвиняемите в него обаче нямало данни за престъпление от страна на бизнесмена.

Съдът решава ще остане ли Бобоков окончателно в ареста

„Този процес е един голям фарс. Като всеки нормален българин, аз винаги съм мислел, че правосъдието е, за да преследва престъпници. И да ги вкарва там, не знам - в затвора, в ареста. Но да лежа в ареста два месеца и да ми се повдигат абсурдни обвинения, такова нещо даже не съм сънувал”, заяви Атанас Бобоков.

 

 

Прокуратурата обаче смята, че още през 2017 година братята Атанас и Пламен Бобокови създават нарочни фирми, които да съхраняват и обработват опасни отпадъци у нас. Правят го без необходимите разрешителни, а площадките не са оборудвани дори с ток и вода. 14 проверки са извършени от Екоинспекцията на площадката за съхранение на отпадъци край Плевен. Според обвинението - констатирани са и нарушения. Но Атанас Бобоков устно разпореждал на свои служители да съставят документи с невярно съдържание.

Атанас Бобоков се оттегли от поста изпълнителен директор в „Монбат”

„Глупости, как ще нареждам устно на някого. Накрая няма да има дело. Или ще има дело, в което накрая няма да ме има в обвинителния акт. Или пък това ще падне на втора, или трета инстанция”, прогнозира Бобоков.

Той се закани да съди България в Страсбург. Въпреки пандемията бизнесът му се развивал добре. Подозира, че е зад решетките по тази причина. 

Всички останали обвиняеми по аферата с т.н. „италиански боклук” вече са с по-леки мерки за неотклонение, заяви защитата на Бобоков. А според прокуратурата това се случило, защото те проявили добросъвестност.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.