МВР ще сезира прокуратурата за затварянето на аутобана

МВР дава на прокурор блокадата на границата с Турция. През нощта магистрала „Марица” до ГКПП-„Капитан Андреево” беше освободена напълно, след като часове наред беше затворена от палатков лагер.

„Вчера бе блокиран международен транспортен коридор от изключително значение. Около 40 лица успяха да затворят АМ „Марица”. Бяха пренасочени около 70 полицейски служители, които регулираха движението, което бе застрашено", обяви директорът на ОДМВР - Хасково Ангел Цанков .

 

 

Без предварително да обявят намеренията си малко преди 20:00 часа вечерта, протестиращите излязоха на магистрала „Марица”. Движението беше спряно, а на колоната останаха тирове и турски гастарбайтери. Колите, в които пътуваха болни хора, бяха пропуснати след като първоначално изчакаха. Няколко пъти полицията призова протестиращите да напуснат платното.

Стигна се и до физически сблъсък с кола на пътна помощ. За случая няма подадени жалби, но е образувана преписка. Според полицията по време на блокадата са нарушени 3 закона.

„Всички, които са нарушили закона, ще бъдат санкционирани, случаят ще бъде докладван на прокуратурата и ще бъде взето административно отношение, ако не представлява престъпление, всяко едно нарушение на закона”, заяви Ангел Цанков.

Падна блокадата на границата с Турция

„Полицейските служители бяха грубо провокирани към употреба на сила, но благодарение на професионалното им поведение такава не бе използвана. Пътят бе освободен и хората се възползваха от правото си на свободно предвижване. Полицаите бяха заплашвани, че граждани ще се върнат за тях. Това по никакъв начин не оказа въздействие на действията от тяхна страна", допълни Цанков.

Малко преди полунощ блокадата падна и движението беше възстановено.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.