В пета община беше обявено бедствено положение

Огънят, който два дни бушува край Лесово, успя да премине река Тунджа и стигна до село Присадец, чиито жители бяха изведени. 

Пожарът край Лесово е преминал Тунджа, има евакуирани

Взето е решение за евакуация на хората. Част от тях остават в кметството на съседното село Радовец. Борбата на огнеборците с пламъците продължи през цялата нощ и те успяха да спасят населеното място. Пожарите в областта обаче са ежедневие. Само преди дни стихията влезе в къщите в съседното село Филипово. 

„Силният до ураганен вятър на моменти беше причината огънят да прехвърли река Тунджа и да премине на територията на Хасковска област. Добрата новина е, че успяхме да спасим село Присадец. Много е трудно, местността е пресечена. Ще получим помощ за гасенето и от военните”, заяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Към обяд огнената стихия бушува в близост до свиленградските села Маточина и Варник. Задачата на пожарникарите е тези населени места да бъдат опазени. Проблеми обаче създава бурният вятър със скорост над 150 км/ч. Пламъците са успели да навлязат, макар и минимално, на турска територия. В северна посока пожарът се развива към село Устрем, където хеликоптер участва в гасенето.

Обявиха бедствено положение в Свиленград

На място е съсредоточен огромен ресурс от цялата страна. На помощ днес се включват и военните.

„Вчера в пет-десет села възникнаха пожари по дворове, в къщи. Ако хората не спрат да палят огън в населените места, прогнозирам, че днес може да изгори някое село. Нямаме автомобили, с които да реагираме”, коментира директорът на ОДПБЗН - Хасково Николай Вълчев.

Сред основните задачи е и опазването на граничните съоръжения. Представители на „Гранична полиция” са на място и извършват обиколки. 

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.