На първо четене бе прието да гласуваме два дни по време на извънредна обстановка

Машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели. И до 48-часов изборен ден в епидемична обстановка.  Това гласуваха депутатите на първо четене с промени в Изборния кодекс. Управляващи и опозиция влязоха в спор, дали с измененията ще се гарантира честността на вота.

Парламентът освободи Стефка Стоева като председател на ЦИК

Промяната ЦИК да отговаря за доставката на машините в изборния ден предизвика отпора на опозицията.

„Прехвърлихте цялата отговорност към ЦИК и получихте оставка. Ако с Конституцията искате да спечелите още 2 месеца политическо време, ъук искате да спечелите легитимност”, смята депутатът от БСП Явор Божанков.

А от ГЕРБ веднага отговориха на обвиненията.

„Не си търсете оправдание за това, че ще загубите избори. Работете. Давайте идея. Не правете визия за България, защото тя не става”, отвърна Цвета Караянчева.

Томислав Дончев: Следващите избори трябва да са машинни

ДПС поискаха използването на майчин език с превод по време на предизборна кампания, да отпадне правилото за уседналост и да се премахне задължителното гласуване. Предложенията им обаче не бяха приети. А в отговор критикуваха текстовете на управляващите.

„Това не е претопляне на манджа, или манджата е конституция. Всеки път ще я претопляме. Работа на изпълнителната власт е да осигури машините. Ние не приемаме да се прехвърля топката към ЦИК”, заяви Йордан Цонев.

След промените в изборния закон депутатите приеха и оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.