Дисбалансът с природата води до смъртоносни болести като COVID-19, посочи той

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че човечеството трябва да престане „да води война с природата”, предаде БТА. 

„Трябва да сменим курса и да променим взаимоотношенията си с природния свят”, каза той на първата в историята среща на върха, посветена на кризата в биоразнообразието.

40% от растителните видове са застрашени от изчезване

По думите му дисбалансът с природата, предизвикващ обезлесяване, промени в климата и производството на храни, води до смъртоносни болести като СПИН, ебола и COVID-19.

„Деградирането на природата не е само екологичен въпрос, той обхваща икономиката, здравето, социалната справедливост и правата на човека”, каза ръководителят на световната организация.

Според Гутериш „занемаряването на нашите ценни ресурси може да изостри геополитическото напрежение и конфликтите”, а освен това „много често екологичното здраве е пренебрегвано и омаловажавано от другите сектори на управлението”. Генералният секретар на ООН подчерта, че държавите до голяма степен не съумяват да опазват планетата.

1/3 от всички животни и растения могат да изчезнат до 50 години

Гутериш изтъкна, че правителствата трябва да включат и природосъобразни решения в плановете си за възстановяване от кризата с коронавируса, като инвестират в гори, мочурища и океани. Шефът на ООН призова световните лидери да приемат „най-амбициозни политики и цели” за опазване на природния свят чрез рамковото споразумение за биоразнообразието, което ще бъде прието през месец май догодина на конференцията на ООН в Китай.

Днешната среща на върха, преминала предимно в онлайн режим, даде възможност на над сто държавни и правителствени ръководители да поставят амбициозни цели за развитие на очертаната преди десет години стратегия в областта на биоразнообразието. Сред изказалите се бяха Си Цзинпин, Еманюел Макрон, принц Чарлз, Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен.

Амазонските гори са намалели с площ, колкото половин България

Преди форума лидерите на над 70 страни и ЕС подписаха споразумение, с което се ангажират в срок до 2030 г. да спрат загубите на хабитати. Но ръководителите на най-големите замърсители - Бразилия, Индия, Китай и САЩ - не се присъединиха към инициативата.

По-рано този месец ООН публикува обширен доклад, който констатира, че нито една от двайсетте цели за глобалното биоразнообразие, договорени преди десет години, не е постигната изцяло до крайния срок през 2020 г.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си