Случаите на коронавирус отново нарастват в града

Властите в американския щат Ню Йорк забраниха провеждането на сватбена церемония, след като разбрали, че може да присъстват над 10 000 поканени, предаде БТА. Подобно събитие е в нарушение на мерките за борба срещу коронавируса, обяви вчера губернаторът Андрю Куомо.

Шерифството в окръг Рокланд е информирало властите за огромна сватба, предвидена за утре в Уилямсбърг, в част от окръга, където епидемията не се е разпространила. 

25-годишен се зарази повторно с COVID-19

"Уведомиха ни, че ще се състои. Направихме проучване и установихме, че информацията изглежда отговаря на истината. Ставаше дума за голяма планирана сватба, която щеше да наруши правилата за събирания на хора", обясни губернатор Куомо на пресконференция.

Според Елизабет Гарви, съветничка на Куомо, на церемонията се предвиждало да присъстват над 10 000 души.

"Вижте, можете да се ожените, но не може да каните хиляди хора на сватбата си. Ще имате същия резултат в края на деня. Освен това излиза по-евтино", пошегува се губернаторът.

Вирусолог от Кеймбридж: При COVID-19 има до 15 пъти по-висока смъртност от грипа

Според местни медии, сватбата е на ортодоксални евреи - общност, която наскоро протестира в Ню Йорк срещу въведените на място ограничения за борба с новата вълна на коронавируса.
Случаите на коронавирус отново нарастват в Ню Йорк и в предградията му, особено в квартали, където живеят множество ортодоксални евреи, а някои от тях обвиняват властите в заклеймяване.

Миналата седмица губернаторът нареди затварянето на несъществения бизнес до края на месеца и ограничи посещаването на места за поклонение в тези квартали на 10 души. Училищата също затвориха врати. Вчера губернаторът каза, че тези мерки вече дават резултати.

През пролетта Ню Йорк беше епицентър на пандемията в САЩ с над 23 800 починали в града, преди да успее да овладее ситуацията с цената на строги ограничения. Губернаторът обяви също, че от 23 октомври киносалоните в райони, където положителните проби за коронавирус са под 2%, ще бъдат отворени отново, но с максимален капацитет от 25 на сто, което прави по 50 души на прожекция.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.