Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията, каза още той

"Надяваме се Европейската комисия успешно да приключи договарянето на ваксините срещу COVID-19 и през април те да бъдат тук за българските граждани. Да бъдат достъпни за тези, които имат желание доброволно да си ги сложат, и да успеем да се преборим с тази пандемия". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19. 

"Нямаме специфичен медикамент за лечение на коронавируса. Надяваме се скоро и такъв да бъде открит", каза още министърът.

Здравните власти предлагат нови мерки в борбата с COVID-19

"Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Носенето на маска на закрито е мярката, която спасява човешки животи. Тя намалява пациентите, които имат нужда да постъпват в лечебно заведение. Следващата мярка е социалната и физическата дистанция. Трябва да се избягват събиранията, струпванията на публични места и да се ограничат пътуванията, ако не са необходими", каза още Ангелов.

"Още в самото начало говорихме, че процентът на положителните случаи през есента ще се увеличи. В тази ситуация най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките си, които можем да предпазим", призова министърът. 

По думите му страната ни има достатъчни количества от лични предпазни средства. Днес пристигат още 1700 флакона „Ремдесивир” – част от договорената доставка за България за ноември. Следващата седмица се очакват още над 4 300  флакона.

„Винаги лекарят преценява ползата и риска при прилагането на даден медикамент. В терапевтичните схеми съществуват и други препарати, освен „Ремдесивир”. Лечението с него става по критерии, одобрени и изпратени до всички лечебни заведения”, каза Ангелов. И допълни: „Всяко едно лечебно заведение от началото на пандемията до момента работи по протоколи, които са достъпни в цял свят и са доказали своята ефективност към момента”.

"Днес изпращаме протокол за лечение до всички болници в страната, изготвен от експертите на няколкото големи болници, които от началото на пандемията лекуват коронавирус", допълни Ангелов.

Отново над 4000 новозаразени с COVID-19 и много починали

„Като цяло натискът върху лечебните заведения в София е много голям”, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Спешният институт е една от болниците, които вече осигуриха 200 легла за средно тежки случаи на COVID-19 и увеличиха броя на леглата си за интензивните пациенти, които се нуждаят от реанимация”, каза още той. Професорът благодари на всички българи, които спазват мерките и по този начин помагат на медиците.

"При първите симптоми на неразположение – леко повишаване на температурата, мускулна слабост, подобна на мускулна треска - останете си вкъщи, не ходете на работа. Остането си у дома поне 1-2 дни. Ако проблемите се задълбочат, потърсете личния си лекар. В случай че нямате такъв, може да се обърнете към специалисти в РЗИ”, припомни директорът на "Пирогов".

Според него трябва да има диференциране при лечението на заразените пациенти. „В момента има огромен натиск върху болниците, които извършват триаж, а той може да бъде направен и от личните лекари. Ако те поемат отговорността и лечението на леките пациенти буквално от първия ден до момента, в който те имат нужда от лечение в болница, това много ще ни облекчи”, категоричен бе проф. Балтов.

Предлагат PCR тест да се назначава при появата на пет симптома

"Всеки един пациент, който счете себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко спешно отделение в страната. Това е разписано в Наредба 25, която продължава да съществува. Нито едно лечебно заведение няма право да откаже помощ на пациент, самоопределящ се като спешен", заяви министър Ангелов в отговор на въпрос какво трябва да направят хора, на които е отказан прием в болница.

"Разбира се, ситуацията вече е по-различна от преди. В голяма част от спешните отделения и онази вечер в Бургас, вчера в София, където ходих на проверки, влиза пациент, който е положителен. Има протоколи за дезинфекция, за изолация. Това налага някои пациенти да изчакат така нар. триаж. Пациент, който може да изчака в линейката, бива прегледан и чака там. Друг, който не може да чака, се приема веднага. Някои болници намериха начин да отворят допълнителни портали за преглед – фургоните. Проблемът е един единствен – възможностите не са неограничени. Затова и апелът ни е да се спазват мерките", подчерта министърът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.