Следващите стъпки от кампанията са планирани за десетилетие напред

При кои продукти и защо?

Над един милиард морски птици и бозайници в океана умират всяка година заради замърсяването. Какво общо има този факт със спортната екипировка? Най-големият спортен бранд в света DECATHLON приема опазването на природата като важна кауза и инвестира в осъществяването на мащабна стратегия за повишаване на екосъобразността на своите продукти. Опасявате се, че това ще се отрази негативно на качеството им или ще ги направи по-малко атрактивни? Може би ще се изненадате, но много от наличните и в момента продукти са еко. Вижте какво е по-различното в тях!

Как може да се намали въглеродният отпечатък?

Френската компания DECATHLON разработва своята екологична стратегия от години и следващите стъпки от нея са планирани за десетилетие напред. Според принципите за устойчивото развитие, поясняват от бранда, производството може да нанася минимален въглероден отпечатък върху природата. За целта се измерва въздействието на продуктите върху околната среда през целия им жизнен път: от процеса по създаването, през използването до изхвърлянето им.

От DECATHLON набелязват и прилагат мерки, които редуцират това въздействие в различните етапи от целия цикъл:

  • • използване на рециклирани суровини;
  • • намаляване на употребата на природни ресурси по време на производствения процес;
  • • дълъг живот на продукта.

DECATHLON е позната на българския пазар като компания, предлагаща качествени продукти на достъпни цени. Допълнителен плюс на стоките е техният дълъг живот (гаранцията е 2 години). По-продължителната употреба означава по-малко отпадък след края на експлоатацията.  А и дългосрочната инвестиция винаги е по-изгодна.

Какво е екодизайн

За да бъде поставена в тази категория, дадена стока трябва да оказва минимално влияние върху околната среда. В DECATHLON този статут получават само продукти, които са с поне 20% по-екосъобразни от предишния модел, на чието място идват. Ето няколко от тях:

Дамско поларено яке. Изработено е от полиестер, рециклиран от пластмасови бутилки. Платът е мек, топъл и не се мачка при пране;

Палатка за къмпинг. При оцветяването на тъканта, е багрена една на всеки две нишки. Така е спестено половината от количеството вода, което стандартно се изразходва при този процес (100-150 литра на килограм текстил). Палатката е водонепромокаема и с автоматично отваряне;

Йога блокче. Изработено е от естествен корк с произход Испания, вместо от синтетична пяна. Удобно за балансиращи пози.

Какво следва

За 2020 г. е заложено 5% от продуктите на DECATHLON да са с екодизайн. Предвижда се до 2026 г. в тази графа да влизат всички нови артикули на марката. За същия срок е планирано намаляване с 40% на въглеродния отпечатък на всеки продаден продукт, а до 2030 г. е заложено той да бъде 0% неутрален.

Опазването на околната среда не е авангардна мода, а важна мисия за света, в който ще живеят децата ни. Разумните инвестиции в нея пък водят до по-ниска цена за крайния клиент. Струва си да избираме продукти, които са еко, нали?

Научете още интересни факти за екоконцепцията на DECATHLON.