Това беше препотвърдено от вицепремиера Екатерина Захариева

Българският вицепремиер Екатерина Захариева препотвърди подкрепата на страната ни за кандидатурата на Надежда Нейнски за поста Генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). Захариева участва в 42-рата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите - членки на ЧИС, която се проведе във видеоконферентен формат.

Захариева изтъкна, че присъствието на петима много силни кандидати е доказателство за значимостта на Организацията за държавите членки.

Снимка: МВнР

„България подкрепя и ще продължи да насърчава по-нататъшното развитие на взаимодействието между Европейския съюз и ЧИС", заяви още Захариева. „Убедени сме, че участието на страната ни в Организацията е важен елемент и предпоставка за постигане на стабилност и икономически просперитет в полза на всички граждани на държавите членки". 

В рамките на дискусията министрите обсъдиха постиженията на Организацията в сферата на икономиката, потенциала за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството и усилията за продължаване на реформите, които да направят организацията по-адаптирана към съвременните предизвикателства.

Екатерина Захариева подчерта проактивния подход на румънското ротационно председателство на ЧИС, което въпреки пандемията от COVID-19 е успяло да запази високо ниво на ефективност на работата на Организацията. 

„Със своите приоритети румънското председателство на ЧИС остана фокусирано върху амбициозната си програма за повишаване на икономическата и социалната стабилност в нашия регион“, заяви тя.

В рамките на изказването си министър Захариева подчерта, че България приветства присъединяването на Република Северна Македония към ЧИС и припомни, чe то стана реалност по време на българското председателство на Организацията през 2019 г.

„Това е пример за нашата последователна политика за задълбочаване и разширяване на сътрудничеството в региона. Убедени сме, че заедно ще работим за по-нататъшното развитие на организацията и взаимодействието ѝ с ЕС, което ще допринесе за по-доброто справяне с общите предизвикателства, пред които сме изправени“, заяви Захариева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

 

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си