Устройството е създадено от китайски учени

Китайски учени създадоха прототип на квантовия компютър Jiuzhang, който се справи със стандартния алгоритъм за тестване 10 милиарда пъти по-бързо от Sycamore - 53-кубитов прототип на квантовия компютър на компанията Google. По този начин, както физиците потвърдиха, това устройство може да решава проблеми, недостъпни за класическите компютри, тоест постигнало е „квантово превъзходство“. За това съобщи Синхуа с позоваване на статия в научното списание "Science".

Кои са технологиите, които ще променят света през 2020 година?

Квантовите компютри са изчислителни устройства, които използват принципите на квантовата механика в своята работа. За разлика от конвенционалните компютри, които са съставени от битове - единици информация, които съдържат или 1, или 0, квантовите компютри са изградени от кубити - клетки на паметта и примитивни изчислителни модули, които съхраняват едновременно и нула, и единица.

Google създаде най-бързия компютър в света

Учените все още не са създали пълноценни квантови компютри. Сега съществуват само техни прототипи - например през 2017 г. физикът от Харвардския университет Михаил Лукин говори за създаването на 51-кубитов прототип, а Google през 2019 г. за 53-кубитов прототип, наречен Sycamore. В новата статия в китайските физици, водени от Цзян-Вей Пан от Университета за наука и технологии в Китай, говорят за подобен успех. Изчислителните способности на компютъра, който те нарекоха Jiuzhang, бяха тествани от учени с помощта на специален GBS алгоритъм. Jiuzhang се е справил с него 100 трилиона пъти по-бързо от най-мощния съществуващ суперкомпютър. Освен това разработчиците заявиха, че изчислителната мощност на тяхното устройство е 10 милиарда пъти по-голяма от Sycamore.

Учените добавиха, че възможностите на тяхната разработка могат да бъдат приложени в области като машинното обучение и квантовата химия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си