Телефоните, таблетите и дори телевизорите през тази година ще претърпят безпрецедентни промени

Когато става въпрос за технологии и наука, светът очаква вълнуващи 12 месеца. Високоскоростният 5G интернет, който вече е факт в над 40 страни, през 2020-та се очаква да разшири двойно, дори тройно своя географски обхват. Телефоните, таблетите и дори телевизорите през тази година ще претърпят безпрецедентни промени. Технологията на сгъваемите диспеи ще бъде усъвършенствана.

В търсене на нова енергия

Предстои технологична революция в търсенето на нова и чиста енергия. На няколко места по света учените се опитват да създадат стабилен термоядрен реактор. Американските военни вече разработват такъв, който е с големина на автомобил и с потенциал да захрани с електричество цял град. Китайците представиха амбициозния проект „Изкуствено слънце“, но най-мащабното начинание в тази насока е в Южна Франция, където са впрегнати усилията и гения на 35 държави. Ръководителят на проекта Бернар Биго споделя: „Принципът, който разучаваме е прост. Когато имаме два водородни атома и успеем да ги накараме да се сблъскат, те се сливат, а резултатът от реакцията е огромно количество енергия. Опитваме се да овладеем този процес и да използваме енергията".

Квантов компютър

Как един мимиатюрен чип може да замести и дори да изпревари по скорост мегакомпютрите на нашето време? Гигантите в бранша са все по-близо до този революционен скок напред в технологиите. Google твърдят, че са с едни гърди напред. „Нашата разработка може да изпълни за секунди толкова изчисления, колкото най-големият съществуващ суперкомпютър за години, дори хиляди години", коментира Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google.

Автономни автомобили

Тази година все по-често ще чуваме за автономните автомобили. Илън Мъск е твърдо убеден, че ще изуми света с подобна успешна разработка. Междувременно една технологична компания в състава на Google отбеляза една година от старта на първото такси, което върти по улиците без шофьор.

Към Космоса

Извън пределите на планетата амбициите на технологичния свят през 2020 година са още по-големи. Индия се готви за трета лунна мисия. След кацането си на „далечната“ страна на нашия спътник, Китай също гледа в тази посока. Японците очакват с нетърпение пробите, които сондата „Хаябуса-2“ взе от астероида „Рюгу“.

Голямата цел за човечеството обаче е Марс. Към Червената планета ще се отправят няколко мисии. NASA ще изпрати поредния си роъвър, този път снабден с дрон. Първи марсоход ще изпратят и китайците, а от Обединените арабски емирства планират апарат в орбита. Европа също е в марсианската надпревара с проекта ExoMars. В една от базите на гиганта Airbus вече можем да видим прототипа на европейския марсоход.

Годината е ключова и за компанията Space X, която планира първия пилотиран полет на космическия кораб „Crew Dragon”. На стартовата площадка през 2020-та ще стъпи и апаратът Starship, с който учените под ръководството на Илън Мъск трябва да подготвят колонизацията на Марс.